- Folk er livredde for å komme med kritikk, og all den kritikken som har kommet har også blitt avvist. Nå er det på tide at noen sier i fra på vegne av fuglene, mener Wickstrøm, som har vært leder av Fuglehjelpen i seks år.

SATT TIL Å VASKE GULV

Umiddelbart etter beskjeden om at det var behov for frivillige eksperter kom, tok Wickstrøm kontakt med organisasjonen Katastrofehjelp for fugler og vilt (KVF) i Sverige. En organisasjon som har 30 års erfaring med å rense fugl, og som var den første i Europa med ekspertise knyttet til vask av tilgriset fugl.

Fredag kom fire av ekspertene til mottaket. Alle med ønske om å bidra i opplæringen av de frivillige, samt avlaste veterinæren på stedet.

- Det fantes ikke lederskap, planer og organisering. Av åtte vaskestasjoner fikk vi benytte én. Veldig mange frivillige gikk bare rundt uten klare oppgaver, forteller leder av KVF Magnus Edelius.

Planen var å bidra i Langesund ut denne uken. Slik ble det imidlertid ikke. Edelius synes det først og fremst er trist.

- Til tross for bred og lang erfaring fikk de beskjed om at det ikke var bruk for dem som instruktører. To av dem ble bedt om å vaske gulv, mens de andre ble bedt om å reise ut å fange fugl, forteller Edelius.

Etter to dager returnerte derfor de svenske ekspertene hjem. Edelius understreker at det var på grunn av det han omtaler som utilstrekkelig og dårlig lederskap.

Veterinæren som jobber både dag og natt på mottaket, gis spesiellt ros.

- Hun er virkelig en perle, som jobber veldig hardt oppe i alt dette. Hun er en fantastisk dyktig dame.

UHØRT

Pelle Wickstrøm har selv vært på mottaket, og han mener det er uhørt at kompetansen ikke ble tatt i bruk.

- Det tar ikke lang tid å lære opp folk til å vaske fugl. Derfor burde også instruktørene som var der blitt tatt i bruk, slik at flere kunne sette i gang å vaske, mener Wickstrøm.

Måten ekspertene som er kalt inn vasker fuglene på vekker også reaksjoner hos fuglevennen.

- De bruker høyt vanntrykk, og jeg får vondt av å tenke på hvordan de opplever det. Det er ikke sånn det skal gjøres, mener han.

Leder av KVF, Magnus Edelius, ønsker ikke kommentere vaskemetodene som brukes.

- Vi kommer også til å sette oss ned å utarbeide rapporter og evalueringer etter denne forferdelig oljekatastrofen, forteller han.