Drapsforsøk-siktet tatt i skyteepisode

TOMHYLSE: Politiet fant to tomhylser fra et 9-millimeter håndvåpen.

TOMHYLSE: Politiet fant to tomhylser fra et 9-millimeter håndvåpen. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

PORSGRUNN: En av de fire kosovoalbanerne som er pågrepet etter skytingen i Porsgrunn søndag, er fra før siktet for drapsforsøk på to somaliere.

DEL

Skiensmannen som er 25 år, er av kosovoalbansk opprinnelse, og ble i fjor siktet for drapsforsøk på to somaliske gutter etter en knivstikking i Kverndalen i Skien.

Nå er han på nytt pågrepet sammen med en 18 år gammel bror, en onkel og en kamerat som tidligere er dømt for et kidnappingsforsøk utenfor en skole i Skien.

25-åring var etter knivepisoden i fjor på rømmen sammen med en medsiktet bror i lengre tid.

Samtlige av de pågrepne ble mandag siktet for grov legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter.

JAKTER PÅ FLERE

Politiet har sikre holdepunkter for at flere personer deltok på skytingen søndag. Politiet ønsker ikke å kommentere om også dette dreier seg om personer fra det kosovoalbanske miljøet.

- Vi ønsker ikke å gå ut og fortelle hvem vi er på leting etter, sier politiadvokat Odd Skei Kostveit.

Brødreparet ble pågrepet av tungt bevæpnet politi hjemme hos foreldrene natt til mandag.

- I den forbindelse har vi tatt beslag i en gassdrevet pistol som vi mener kan ha blitt brukt under skytingen, forteller Skei Kostveit.

- SKULLE SNAKKE UT

Ifølge Skei Kostveit tror politiet at gjengoppgjøret har sitt utspring i en voldsepisode som skjedde på et russearrangement i Langesund lørdag.

Da skal 18-åringen som nå er blant de siktede, ha vært i slåsskamp med en gutt av somalisk opprinnelse.

- Det er mye som tyder på at grupperingene avtalte å møtes i Porsgrunn for å forsones, de skulle snakke ut, sier han videre.

Politiet anser grupperingen med irakere og somaliere som fornærmede i saken.

- Det er ingenting så langt som tyder på at de har satt i gang noe av dette, sier politiadvokaten.

Ifølge politiet skal den kosovoalbanske gjengen ha møtt opp langt mer mannsterke enn motparten.

- Den informasjonen vi har til nå tyder også at det var kosovoalbanerne som hadde med seg våpen, sier han.

BLIR TROLIG FREMSTILT

Politiet vil trolig be om varetektsfengsling av de fire siktede i dag eller onsdag.

Mandag ettermiddag hadde ikke politiet rukket å avhøre samtlige.

Ingen av de pågrepne har tilstått å ha deltatt under skyteepisoden utenfor Asia mat i Porsgrunn søndag.

- Vi ønsker å komme i kontakt med samtlige av de som var tilstede, og vi må skaffe oss den totale oversikten får vi bestemmer oss for å fremstille dem for fengsling eller løslatelse, avslutter Skei Kostveit.

RUSH PÅ LEGEVAKTA

Til sammen seks menn måtte ha legebehandling, de fleste av dem etter å ha blitt skutt med plastkuler fra en softgun eller en gassdrevet pistol. Politiet fikk meldinger om skarpe skudd og de fant to tomhylser på åstedet, men ingen kulehull.

En av de skadde ble også påført slagskader med balltre og måtte legges inn på sykehuset i Skien. Han lå søndag kveld fortsatt til observasjon. På legevakta i Skien var det søndag kveld to væpnede politibetjenter ved inngangen.

VITNER HØRTE SKUDD

Flere væpnede politipatruljer rykket ut da meldinga om gjengopprøret kom inn ved 17.30-tida søndag. Gjengoppgjøret skjedde på parkeringsplassen tvers over veien for Asia mat i Porsgrunn sentrum. Da politiets første patrulje kom fram fant de blodspor på asfalten, et balltre av metall og to tomhylser fra et 9-millimeter håndvåpen på bakken. Det betyr at det må ha blitt avfyrt minst to skarpe skudd.

BARN BLE VITNER

Et av vitnene til det brutale slagsmålet var ei lita jente. Et av øyenvitnene til deler av hendelsen forteller til TA at noen av de involverte forsvant i to biler.

- Det var tre personer i en grønn bil og noen i en rød bil. Vi så ikke hvor mange som satt i den røde bilen. I baksetet på den ene bilen så jeg at de hadde kniv, jernrør og ei hagle, sier vitnet.

Vitnet sier også at alle de involverte var av utenlandsk opprinnelse.

Innsatsleder Sigbjørn Hansen ved Grenland politistasjon og en kollega kom først til åstedet.

- Vi fikk inn flere meldinger om at det var mange folk som sloss med jernstenger. Vitner har hørt skudd som ble avfyrt og det er også sett våpen. Det er flere vitner som har ringt til politiet om dette, sier Hansen.

Samtidig som politiet fikk melding om det voldsomme sammenstøtet i Porsgrunn, fikk de inn melding fra legevakta om de skadde som kom inn. Dermed sendte politiet også væpnede patruljer til legevakta.

Artikkeltags