Terje Skaug fra Skien har dilla på olabiler. Han har laget en olabil sjøl. Den var til sønnen Eirik, men litt for hans egen del også!

De fleste olabil-entusiaster lager sine egne olabiler og får en følelse for dem. Men det er noen, deriblant Skaug selv, som driver med formidling av olabiler som er til salgs.

Til jul fikk Eirik driftssikker og solid olabil laget av sin bestefar Leif Skaug i Porsgrunn. Skaug sier en del olabiler ikke er særlig sikre når farten blir litt høy eller asfalten er humpete.

SIKKER BIL

Olabilen skal være tøff, men skal også ha gode kjøreegenskaper. Den har egne klossebremser trukket av stålvaier. Karosseriet er av tre, men rammeverket er av stålrør. Frontruta består av plexiglass, og den har ordentlig førersete med sikkerhetsbelte.

Bilen er blå og selvfølgelig av samme «merke» som bilen til Petter Solberg - nemlig Subaru.

Leif Skaug brukte litt over en måned på å lage bilen. Han laget den av deler han hadde tilgjengelig eller deler han kom over, skrudde og limte dem sammen. Sikkerhetsselen har han fått av naboen.

BILLØP

Skaug arrangerte i fjor et olabilløp med 14 olabiler ved tømmerlensa på Strømdal i Skien.

- Olabiler kommer fra 50-åra. Ordet stammer fra et kassebilløp på 1950-tallet som ble arrangert av Aftenposten, sier Skaug og kommer med en kort historieframføring.

Skaug sier olabiler ikke skal trekkes fram av annen kraft enn tyngdekraften. Det kan være pedaler i bilene, men det skal bare være til bremsene. Olabiler behøver ikke å være laget av tre, alt materiale er tillatt også plast og stål.

Skaug viser fram en olabil som er laget av to badekar.

NETTSTED

Terje Skaug har eget nettsted for olabiler. Han oppdaget av domenet «olabil» var ledig, og dermed har han overtatt dette på nettet i Norge.

Her legger han ut bilder av olabiler, opplysninger om en olabil, regler for olabilløp og regler for løp og baner. Det er også mulig å få tips for hvordan man lager en olabil og det legges ut enkle skisser. Han har kalender for når ulike olabilløp arrangeres over hele landet.

STOR INTERESSE

- Jeg har egen teller på hjemmesida, og her om dagen rundet jeg 10 000 treff siden den startet i september i fjor, sier han fornøyd.

- Jeg gjør dette mest på fritida som en hobby. Jeg vil ikke at arbeidet med nettstedet skal koste for mye penger eller gå utover fritida mi, sier han.

Skaug er oppfinner ved siden av sin vanlige jobb. Han liker å bygge ting. Skiensmannen har planer om å selge nettstedet om ett eller to år.

I dag får han inntekter til å drive nettstedet fra sponsorer.

KONKURRANSER

Han har planer om å arrangere flere løp, men det blir mest på privat basis.

- Det som er artig med lokale løp er at vi kan få konkurranser mellom nabolag og bydeler, selve Skien eller Porsgrunn Grand Prix, sier han.

Skaug har merket at det går en nostalgibølge over landet, og at særlig besteforeldre vil lage olabiler som de husker fra sin oppvekst.