Denne bibelskatten har frimurerne innelåst i et skap

Artikkelen er over 5 år gammel

I et brannsikkert skap hos frimurerne i Skien ligger en bibel fra 1589. En klausul sier at den skal gis til en av Porsgrunns kirker, dersom den skulle brenne og de gamle biblene bli ødelagt.

DEL

Det skulle gå troll i ord fra betingelsen som ble satt for over 50 år siden. For i april 2011 ble Østre Porsgrunn kirke fra 1700-tallet totalskadd i en påsatt brann.

LES OGSÅ: Østsiden kirke har brent ned

Fortellingen om denne gamle bibelen er såpass ukjent at man er fristet til å tro at det dreier seg om en hemmelighet. Men årvåkne lesere vil ha lest en liten tekst om den i boka «Kirken og byen – en beretning om Porsgrunns kirker gjennom 250 år». Enda mer står det om den i boka som omhandler historien til frimurerlosjen Humanitas til de tvende Liljer i Skien.

– Bibelen gikk i arv hos slekten på Bjørntvedt gård i Solum fram til det visstnok ikke var noen arvinger som kunne overta den. Så ble den forært overrettssakfører Christian Abrahamsen, forteller Truls E. Norby, forfatteren bak begge de nevnte bøkene.

Abrahamsen var en ivrig frimurer.

– Han hadde heller ikke barn, så han forærte bibelen til frimurerlosjen i Skien, sier Norby.

GAVE MED BETINGELSER

Dette skal ha skjedd i 1960, da frimurerlosjen holdt til i Festiviteten. Det var det nye medlemmet Erling J. Robertsen som fikk ansvaret for bibelen. Grunnen til dette var Robertsens kone. Torunns aner stammet nemlig fra Bjørntvedt gård. Abrahamsen hadde fått bibelen av Jonas Kjeldsen Bjørntvedt, og det var familien Bjørntvedts ønske at bibelskatten havnet i trygge hender innenfor distriktet.

Abrahamsen sørget for dette da han ga bibelen til losjen. Men han hadde én betingelse for gaven.

Han ønsket nemlig at bibelen skulle gis til Østre Porsgrunn kirke eller Vestre Porsgrunn kirke, dersom en av dem skulle brenne og biblene som fantes der skulle bli ødelagt.

JØDISKE SKRIFTER

Fortsatt ligger den trygt innelåst i losjens lokaler, i et skap sikret mot både brann og innbrudd.

– Skulle vi beholdt den selv, hadde vi kanskje stilt den ut i et glassmonter, sier Ordførende Mester i logen, Hans Georg Askjem.

Det er som om luften sitrer når han tar frem bibelen, som ble utgitt av kong Frederik II i 1589. Språket er dansk, og teksten følges flere steder av forseggjorte illustrasjoner. Bibelen er innbundet i skinn, og har vakre gylne detaljer.

TA har ikke hatt mulighet til å finne bekreftede fakta om denne bibelutgaven, men Norby mener den er svært sjelden og kostbar. Han forteller også at denne gamle boken inneholder tekster som ikke står i moderne bibler:

– Den inneholder apokryfer som Visdommens bok, Predikeren og Makkabeerbøkene.

Norby tror de opprinnelige eierne av bibelen hadde tilhørighet til Klyve. Der lå det en gang en kirke viet til Santa Margareta, men den skal ha forfalt.

Bjørntvedt gård er den eldste gården i Porsgrunnsområdet, og en teori går ut på at noen lesekyndige mennesker fra denne storgården tok vare på bibelen da kirken på Klyve en gang ble revet. Uansett har bibelen skiftet hender flere ganger fram til den dagen i 1960, da Abrahamsen ga klenodiet til losjen.

Norby mener det var advokatens juridiske tankegang som gjorde at han lagde klausulen, som gjør at bibelen «kommer tilbake» så snart Østre Porsgrunn kirke er bygd opp igjen.

– Den gamle bibelen var i tankene våre veldig tidlig etter at Østre Porsgrunn kirke brant. Det var underlig, sier Askjem.

Norby mener bibelen trolig vil havne i Vestre Porsgrunn kirke, fordi denne kirken ble anlagt under Bjørntvedt og Klyve gårder. Men det er det losjen som bestemmer, når den tida kommer.

Artikkeltags