Hjemkomsten etter juleferien ble for porsgrunnsfamilien preget av å skaffe seg oversikt over tapte eiendeler, rydding og utskifting av låser.

– De har knust en rute, krabbet inn og forsynt seg grådig med klær og smykker, forteller Leines.

FIKK TELEFON

Det var Leines’ nabo som ringte og informerte om at to menn romsterte inne i huset hans på Skjelsvik i Porsgrunn.

– Naboen ringte og spurte om vi hadde kommet hjem igjen tidligere enn planlagt siden de så menn med lommelykter gå rundt der inne. Da svarte jeg «Det har vi ikke. Så det hadde vært veldig fint om du kunne kontaktet politiet med en gang», forteller Leines.

Ikke lenge etterpå møtte politiet opp og arresterte én person. De to rumenerne hadde lagt på sprang, og den ene ble løpt opp av politiet.

– Tyvene hadde rotet noe grusomt rundt i fryseren og de hadde lagt noen pølser på kjøkkenet. Det så ut til at de hadde tenkt å feire nyttårsaften med mat fra vår fryser på vårt kjøkken, sier Arve Leines til TA.

– I tillegg hadde de lagt fram noen klær, og det kunne se ut som om de planla å skifte, fortsetter han.

Heldigvis har politiets arrestasjon ført til at mye av tyvegodset har kommet til rette. Leines forteller at han har vært på politihuset og at han der kunne få igjen en søppelsekk, hovedsakelig fylt med herreklær og smykker. Ett sett med husnøkler er blant tingene som ennå ikke har kommet til rette, og derfor har familien besluttet at alle låsene på huset byttes ut.

– FØLTE MEG MAKTESLØS

– Jeg følte meg veldig maktesløs. Det er ikke mye man får gjort med sånt når man er i utlandet, sier Leines. Han forteller at både han selv og resten av familien følte seg uvel de første timene etter telefonsamtalen som informerte om innbruddet kom.

– IKKE UVANLIG

Politioverbetjent Georg Andersen i analyse- og etterretningsavdelingen på Telemark politidistrikt sier til TA at det ikke er uvanlig at ferierende kommer hjem til et uhyggelig syn. At tyvene planlegger et måltid på åstedet, er imidlertid noe mer uvanlig.

– Mobile vinningskriminelle går ikke blindt mot boliger. De ser seg om i forkant, og når det ser ut til at ingen er hjemme, øker sjansene for at de tar seg inn der, forteller han.

– AVTAL MED NABO

Andersen råder folk til å gjøre avtaler med pålitelige naboer når de skal ut å reise for å forhindre uventet besøk.

– Det gjelder å få det til å se ut som om det er folk hjemme, selv om det ikke er det. Det kan være greit å gjøre avtale med en nabo som kan hente inn posten og gå inn og skru på lys også videre, sier han.

NEDGANG I ÅR

Politiets innbruddsstatistikk for 2013 viser at det etter i høst har vært en eskalering på antall innbrudd mot bolig i Telemark. Færrest innbrudd var det i juli (ni), og flest var det i november (33).

Totalt i 2013 var det 210 registrerte boliginnbrudd i Telemark, noe som er en nedgang på 19 fra året før.