Gå til sidens hovedinnhold

- Bør døpes om til Scheen

Artikkelen er over 12 år gammel

Tor Arnesen mener at det offisielle bynavnet Skien bør døpes om til Scheen, slik samtlige innbyggere i byen uttaler det. Til høsten vil han fremme forslaget for politikerne.

- Når samtlige innbyggere i en by uttaler navnet annerledes enn det som det skrives, så bør byens offisielle navn endres, mener Tor Arnesen, som er en av de som kan mye om Skiens historie.

Han forklarer at byen opp gjennom historien har vært beskrevet med mange navn, som blant annet Skida, Skidu, Skido, Skeen, Skjeen, Scheen, Schien og Skien.

- HAR VÆRT SÅNN I 500 ÅR

- Det som imidlertid er klart er at uttalen «Scheen» har holdt seg i 500 år. Den offisielle skrivemåten ble endret fra Scheen til Skien i 1814, men hvorfor det skjedde er uklart. Jeg har gått gjennom flere hundre dokumenter, og har ikke klart å finne ut hvorfor det ble endret, sier Arnesen.

Han har lufta muligheten for å fremme et forslag om navneskifte på byen for ordføreren.

- Og det forslaget kan fremmes som et innbyggerforslag. Så intensjonen er å fremme forslaget - det er fullt mulig å få til, mener Arnesen, som antar at det kan skje i september.

ØNSKER DEBATT

Arnesen vet ikke om forslaget hans er mulig å gjennomføre i praksis.

- Det er jeg veldig usikker på. Men det jeg er spent på er selve debatten. Utgangspunktet mitt er å skape lokalhistorisk interesse og engasjement for Skien, som er en av de eldste byene i Norge. Det kan jo komme fram mange nye ting her, for det er tross alt mange folk som sikkert kan mye mer om Skiens historie enn det jeg kan. Så jeg er veldig avslappet i forhold til selve resultatet, sier Arnesen.

USIKKER BETYDNING

Når det gjelder hva Skien betyr, så sier Arnesen at Skien er et så gammelt navn at det antakelig ikke er mulig å fastslå hva som var utgangspunktet.

- Den mest vanlige forklaringa er at Skien kommer fra ordet Skida, som antakelig betyr «skille». Hvor dette skillet var er imidlertid uklart, sier Arnesen.

Han viser til at historieforsker Frank Refsdal i sluttordet i boka si «Vikingenes Grenland» har en refleksjon om en tonavn-hypotese.

- Det kan altså tenkes at Skien og Scheen begge er riktige, men at det kanskje kan ha vært to ulike steder. Og den tonavn-hypotesen synes jeg er veldig interessant, sier Arnesen.