Den 20 minutter lange gåturen opp til Glasergruvene fra Hyniveien, er mulig når som helst. En tur med geoparkguide er imidlertid ikke vanlig kost. Det er Gea Norvegica Geopark som arrangerer turen førstkommende søndag.

FØRSTE SESONG

I år er geoparkens første ordentlige sesong, der publikum vil merke at geokunnskap er lett tilgjengelig hver uke.

- Vi skal arrangere ukentlige geologiturer gjennom hele sesongen, - et tilbud som varer helt til snøen kommer. Vi har lært opp femten kjentfolk som guider. Disse guidene gjør det mulig for oss å arrangere langt flere turer fremover, sier geolog i Gea Norvegica, Mona Holte.

FOR BARN OG VOKSNE

Tidligere skolesjef i Skien kommune, Tormod Aulebo, er en av guidene. Han har alltid hatt en ekstra interesse for bergarter, men innrømmer at det siste året har hans kunnskapsnivå blitt hevet mange karakterskalaer i riktig retning.

- Dette blir en barnevennlig tur - og da pleier jeg å si at det også fungerer bra for de voksne.

Etter at Aulebo fikk mer kunnskap om berggrunnen, føler han at et sort hull i historien er fylt.

JERNMALM

- Geologi er den gamle norgeshistorien. Den forteller hvorfor vi lever akkurat her i dag. På turen til Glasergruvene vil vi stoppe underveis for å se endringer i berggrunnen og bakgrunnen for at en av landets eldste jerngruver ble driftet akkurat her, forklarer Aulebo underveis til Glaserområdet, der rundt 400 skjerp, eller hull, i bakken er tegn etter utvinning av jernmalm i perioden 1543 til 1886.

FORSØMT FAG

Vel framme ved Glasergruvene kan turdeltagerne bli med 40 meter inn i gruvegangen med fakler.

- Kunnskap er god forvaltning, sier geolog Mona Holte om hvorfor folk bør lære seg mer geologi.

- Geologi har blitt forsømt i norsk skole. Kunnskap om bergartene er ikke koblet sammen med annen lære. Folk kan ikke noe særlig om geologi, sier den tidligere skolemannen Aulebo.

Som guide føler han seg som en misjonær. Han har et sterkt ønske om å øke folks bevissthet og kunnskap om geologi. Som at vegetasjonen forteller mye om berggrunnen under jorda og hvordan geologien er basisen for innbyggernes liv og virke.

LESER LANDSKAPET

- Gamle grunnmurer i Gjerpen er laget av berggrunnen som er typisk der, nemlig kalkstein. Grunnmurer på Gulset er bygget i gneis og granitt, som er typisk i deres område. Det er det jeg synes er spesielt moro med geologien, - at du kan lese så mye informasjon ut av landskapet.

Holte legger til at nordmenn ville nok ikke fyrt opp engangsgrillen på svaberg hvis de visste hva geologer vet.

UNIKE SVABERG

- Jeg tror folk ønsker å ta vare på det som er unikt hos oss, som for eksempel svabergene. Det finnes bare svaberg i Norge, Sverige og Finland. Svabergene er resultatet av den siste istiden for 12 000 år siden. Bål og grill gjør at svabergene blir skadet og sprekker opp. Jeg tror ikke folk vil ødelegge om de visste hvor unike svabergene er. Uten kunnskap ser de bare stein, mener Holte.

Geoparkens tre turer i Grenland i helgen, er del av en europeisk geopark - uke. 34 geoparker i Europa har ekstra mange arrangementer i helgen. I Grenland kan du bli med på geotur til Jomfruland i dag eller delta på Auen urtegård i Siljan søndag. Turen til Glasergruvene blir arrangert to ganger søndag.