Gå til sidens hovedinnhold

- Ba naboer om å være ekstrahjelp

Artikkelen er over 11 år gammel

Geir Helgesen i Skien ble oppringt av Gulset sykehjem da hans mor, som er beboer ved pleiehjemmet, hadde falt og skadet seg. Spørsmålet var om han eller noen gamle naboer av moren kunne kjøre henne på legevakta.

Hans 73 år gamle demente mor hadde falt på sykehjemmet ved 19.00-tida på kvelden sist uke. Hun hadde brukket håndleddet og fått brist i et bein i skulderen.

- Pleieren som ringte sa de hadde så få folk på jobb på at de hadde ingen som kunne følge moren ut til legevakta.

HADDE IKKE ANLEDNING

Helgesen hadde ikke anledning til å kjøre moren. Han hadde ikke bil fordi kona var på jobb og brukte familiens bil. Dessuten hadde han små barn hjemme som han ikke kunne reise fra.

- Da spurte de om hun ikke hadde noen gamle naboer som kunne hjelpe, sier Helgesen.

- Jeg synes det er greit at gamle naboer hjelper hverandre, men synes det går for langt når det blir naboenes ansvar å hjelpe eldre som bor på sykehjem, sier han.

Sykehjemmet klarte etter mye fram og tilbake å få en av pleierne til å følge moren ut på legevakta.

LITEN BEMANNING

- Med en minimumsbemanning betyr det at de ikke har en eneste pleier å avse hvis det skulle skje noe ekstra, mener Helgesen.

- Det kan det gjøre med pleietrengende pasienter. Moren vår er ikke av de aller verste, siden hun kan dusje og gå på toalettet selv. Men det er flere beboere der som trenger hjelp 24 timer i døgnet, påpeker han.

INGEN PÅRØRENDE

- I tillegg er det flere av dem som bor der som ikke har pårørende, eller familien bor på en annen kant av landet. Hva gjør de hvis en av dem skader seg og må på legevakta, spør Helgesen.

Skiensmannen sier han selvfølgelig skal stille opp for moren sin. Men understreker at det ikke er alltid det passer for familien, hvis de for eksempel er bortreist på ferie.

FORNØYD MED PLEIERNE

Helgesen understreker at han ikke klandrer pleierne på sykehjemmet. Han mener de gjør så godt de kan, og han er fornøyd med tjenesten de yter på Gulset sykehjem.

- Jeg synes synd på pleierne. De gjør en god jobb med små ressurser. De har så lav lønn at den ikke står i forhold til innsatsen, mener Helgesen.

- Det er Skien kommune, politikerne og helse-Norge jeg mener det er noe grunnleggende galt med, framholder han.

BETALER DYRT

Helgesen forklarer at moren hans har mellom 11 000 og 12 000 kroner i trygd hver måned. Hun betaler 9500 kroner i måneden for å bo på Gulset sykehjem.

- Når hun betaler 85 prosent av trygden sin bare for å bo, må vi kunne forlange at hun får hjelp hvis noe ekstra skulle skje, mener Helgesen.

TRENGER HJELP

Han sier det også er andre pårørende som har merket det samme i Skien.

Ifølge Helgesen er bemanningen ved sykehjemmene skåret så kraftig ned, at de ansatte er fortvilet og må ringe til de pårørende når pasientene skal til tannlege eller hvis de faller og må til legevakta.

GRUER SEG

- Jeg blir sint når jeg hører politikerne si hvor mye de bruker på eldreomsorgen. Det kan uansett ikke være nok, mener han.

- Jeg gruer meg for å bli gammel i dette landet. Når du er gammel og ikke lenger kan betale skatt og avgifter, blir du bare stuet bort på et gamlehjem, framholder Helgesen.

LES OGSÅ: - God nok bemanning

LES OGSÅ: - Fordelt rettferdig