Senteret, som heter Christistian Zionist Center Norway (på norsk kristent sionistsenter), ble opprettet i mai i år, men den formelle innstiftelsen ble foretatt på senterets første sommerkonferanse nå i helgen.

Og det var mange som hadde tatt turen til Idylliske Kjørholt gård på grensen mellom Porsgrunn og Bamble, noen hadde kommet så langt som fra Sverige.

– Vi er veldig fornøyde med oppmøtet, sier Kjell Madsen Kjørholt. Vi visste at det er mange av oss der ute, men dette er enda bedre enn vi håpet på.

KJENT GJEST

Konferansens hovedtaler og spesielt inviterte gjest fra Israel, er Jan Willem van der Hoeven, som er stifter og driver av International Christian Zionist Center i Jerusalem. Han er også en av grunnleggerne av den internasjonale kristne ambassaden i Jerusalem og en god venn av Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Store deler av livet sitt har han viet til arbeidet for å spre sin bibeltro lære og jobbe mot det han mener er en skremmende og stadig økende grad av antisemittisme i verden.

– Det er vanskelig mange ganger. Israel får så mye kritikk fra alle kanter. De har ikke mange venner i verden.

– Det er mange kristne i verden, men mange av dem er arrogante og har gått bort fra bibelen som rettesnor. Men det er viktig å holde seg til guds ord, og i bibelen står det at jødene er guds utvalgte folk. Statsministeren i Israel sa til meg en gang at de bibeltro kristne er blant de virkelige vennene av Israel.

– Men du sier at antisemittismen øker. Mener du at de som kritiserer Israel er antisemitter?

– Det mener jeg. Israel får så mye urettmessig kritikk. Hva annet kan man forklare det med?

SPENNINGER

Omgivelsene er idylliske, og Israels blå og hvite flagg vaier over det nye senteret, men Midtøsten er et brennbart tema.

– Vi ble kontaktet av politiet, ja, forteller Kjell Madsen Kjørholt.

– Vi hadde ikke tenkt så mye over risikoen ved besøket, det burde vi kanskje gjort, men de tok selv kontakt med oss og fortalte at de kom til å patruljere litt opp og ned her i helga, bare for å sjekke at alt var greit.

Politiet selv ville ikke gi noen kommentar, men med den spente situasjonen i Midtøsten som bakteppe, er det kanskje naturlig å ville følge litt ekstra med.

– Vi er bare glade for at de tok kontakt, understreker Madsen.

OPPLYSNING

Det nye senteret utenfor Porsgrunn er det første i sitt slag i tillegg til van Hoevens senter i Jerusalem, og formålet er klart.

– Kristent Sionist Senter skal være et ressurssenter der opplysning og undervisning om Israel og Midtøsten vil stå sentralt. Sentret vil arbeide mot den stadig økende antisemittismen som brer om seg, ikke bare i Europa men også i Norge.

– Vi har vært i Israel en rekke ganger, og det var under en tur ned dit at det ble foreslått å starte en avdeling i Norge, og da fikk vi utfordringen, forteller Madsen.

Han understreker at det allerede finnes mange venner av Israel i Norge.

– Det er flere grupperinger her til lands, så nå jobber vi mye med å knytte kontakter. Det er viktig å holde sammen. Spenningene i verden øker og forløsningen i Midtøsten nærmer seg.

- EN MAKABER MARKERING

Ragnar Steinstad blir nesten stum når han hører om Christistian Zionist Center Norway-senteret som ble åpnet i Porsgrunn i helgen.

Han er mest kjent som politiker i Rødt, og har et hjerte for palestinernes situasjon.

– Her invaderer Israel Gazastripen, tar livet av mennesker og gjør ting vi hadde håpet verden hadde lært av, også åpner de et senter.

DIRRENDE

Det må være en form for kristenekstremisme, mener Steinstad, og legger til, med dirrende stemme:

– Det er ille nok å være Israel-venn, om de ikke skal ha en markering i form av et senter også. Jeg synes det er veldig ubehagelig. De kan ikke ha lært stort, verken om nestekjærlighet eller Bergprekenen. Kristendommen legitimerer ikke drap.

– SPRØYT

Ragnar Steinstad synes også det er sprøyt at alle som kritiserer Israel er antisemitter.

– Det var utrydningen av jødene under 2. verdenskrig som fikk folks øyne opp for hva rasisme er. Å koble jøder med staten Israel fremmer antisemittisme.