Advarer mot strømsparing

BETENKT: Brannsjef Guttorm Liebe (til venstre) er betenkt over forslaget om å spare penger ved å bruke mer strøm om natta.

BETENKT: Brannsjef Guttorm Liebe (til venstre) er betenkt over forslaget om å spare penger ved å bruke mer strøm om natta. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Brannsjef Guttorm Liebe i Skien er ikke spesielt glad for oppfordringen om å vaske klær på kvelden eller natta for å spare penger på strømmen.

DEL

På grunn av lavere strømpriser på kvelden og natta oppfordres det til å vaske klær om kvelden eller natta.

I framtida vil det bli andre strømtariffer med dyrere strøm om morgenen og ettermiddagen, og billigere strøm nattetid.

Dette systemet er allerede testet i flere husstander i Telemark. Snart vil hele landet få datastyrte strømmålere.

NYE STRØMMÅLERE

På landsbasis skal det skiftes ut 2,5 millioner strømmålere i løpet av de neste fem åra, melder NRK Østafjells.

De datastyrte strømmålere vil gi kraftselskapene og myndighetene bedre oversikt over sikringsskapet ditt og strømforbruket.

- Fordelen for kundene er at de slipper å sende inn målekort, nå blir strømmen automatisk lest av. Det gjør at nettselskapene kan utvikle tariffer som gjør at det blir avregnet time for time, sier nettdirektør Kjetil Mikleborg i Skagerak nett til NRK Østafjells.

Ifølge Mikleborg vil folk merke dette på regningen. Han sier de nye målerne vil ha en miljømessig gevinst, og er et ledd i arbeidet med å redusere det totale strømforbruket.

BRANNFARE

Brannsjef Guttorm Liebe er ikke glad for denne omleggingen av strømforbruket til mer bruk av strøm nattetid.

- Alt elektrisk utstyr er i utgangspunktet en potensiell brannfare. Derfor er det ikke bra å legge seg til å sove med en full vaskemaskin i gang, sier Liebe.

- Jeg vil ikke anbefale dette. Jeg tror forslaget er lite gjennomtenkt, sier brannsjefen.

FORLATE HUSET

Liebe sier man heller ikke skal forlate huset med en vaskemaskin i gang.

- Da har du ikke kontroll hvis det skulle gå galt. Du risikerer ikke ditt eget liv, men du kan sette andres live i fare hvis det oppholder seg flere personer i huset og hvis du bor i blokk, og du setter store verdier i fare, påpeker Liebe.

Brannsjefen viser til at mange av dagens produkter er laget av plast. Plastdelene lages med olje som basis, og olje er brennbart.

- Det er derfor biler og nyere produkter ofte brenner godt fordi de består av så mange plastdeler, sier han.

- Flatskjermen går det ikke an å slå helt av, jeg vet ikke hvor trygt det er at det alltid er strøm på tv-apparatet, sier han.

BEDRE SIKKERHET

Men Liebe viser til at det varierer med sikkerheten og kvaliteten på flere husholdningsprodukter.

- Kaffetrakteren var for noen år siden en stor synder og var årsak til flere husbranner.

- Men nå er det i tillegg til termostaten kommet en sikkerhetsbryter på kaffetrakteren som gjør at den automatisk slår seg av hvis temperaturen blir for høy. I dag er ikke kaffetrakteren lenger årsak til så mange branner som før, sier Liebe.

VARIERER

- Dette varierer veldig fra produkt til produkt. Men jeg ville ikke ha satt i gang en vaskemaskin, og så gått og lagt meg, sier brannsjefen.

Han er ikke sikker på om det er en ekstra barriere eller sikkerhetsbryter som beredskap på oppvaskmaskiner.

- Jeg tror ikke vaskemaskiner har en ekstra barriere, og tørketrommel har det ikke. Vaskemaskin og tørketrommel er årsak til flere branner, og særlig tørketrommel, siden tøyet i den blir tørt, sier Liebe.

Artikkeltags