Gå til sidens hovedinnhold

Adopterte kan søke billighetserstatning

Artikkelen er over 12 år gammel

Barn som ble adoptert på 1940- og 1950-tallet led ulike skjebner. De som havnet i hjem der omsorgsevnen var liten kan nå søke billighetserstatning.

- De som i dag mener de har lidd overlast som følge av en adopsjon som ble gjennomført i denne tidsperioden kan benytte seg av ordningen med billighetserstatning, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt.

Hun sikter til barna som ble adoptert bort fra såkalte fødehjem på 1940- og 1950-tallet.

BLE OVERSETT

De adoptertes historie har kommet i fokus etter avsløringene i Bjørn Steinar Meyers bok «Mødre uten barn».

TA har tidligere omtalt Marilyn Førsund (55). Født i Porsgrunn og adoptert bort til foreldre som ikke var egnet. Førsund ønsket erstatning fordi fylkesmannen godkjente adoptivforeldrene, der hun ble offer for hån og glemsel.

Etter et møte med stortingsrepresentant Odd-Einar Dørum ble hun lovet at han skulle ta saken opp som interpellasjon i Stortinget.

Forrige fredag fikk Førsund, Mayer og alle andre svar.

BLIR AKSEPTERT

Anniken Huitfeldt ønsker å sette fokus på de adopterte barna i et nytt utvalg. Der skal også dagens lange adopsjonskøer tas opp.

Meyer var tilstede i stortinget under debatten, og forteller om engasjerte politikere da saken ble tatt opp.

- Jeg var sammen med tre stykker som har opplevd å bli adoptert bort. Ikke alle kom til uegnede hjem, men de har likevel en felles følelse av å bli avvist som barn. At Dørum og Huitfeldt nå tar dem på alvor betyr utrolig mye for dem. De kjenner nå at historien deres har blitt akseptert fra stortingets talerstol, og det betyr utrolig mye, sier Meyer.

MANGE FRA GRENLAND

Det var tidligere lite som skulle til for å bli godkjent som adoptivforeldre.

- Det handler om kvinner som stolte på norske myndigheter. De stolte på at barna de ga bort skulle få et godt liv. Dette ble ikke alltid tilfelle, sa Dørum i sin interpellasjon.

- Det gjelder mange som er født i Porsgrunn og Skien. En av de største adopsjonsformidlerne holdt til i Skien, sier forfatter Bjørn Steinar Meyer til TA.