Gå til sidens hovedinnhold

63 år siden luftkamp i Porsgrunn

Artikkelen er over 13 år gammel

I dag er det nøyaktig 63 år siden det var store luftkamp over Porsgrunn og Østlandet i krigens siste fase. Dette bildet fra angrepet på Porsgrunn mekaniske verksted er tatt av en engelsk pilot og er etter det TA erfarer aldri tidligere offentliggjort i Norge.

Les også: Skal dykke etter savnet krigsfly

Onsdag ettermiddag 11. april 1945 gikk britiske jagerbombere av typen DH98 Mosquito på vingene. Deres mål var å angripe tyske og norske fartøyer som lå forankret ved Porsgrunn mekaniske verksted. De 35 jagerbombeflyene som hadde tatt av fra flyplassen Banff i Skottland to og en halv time tidligere, ble eskortert av 12 P-51 Mustang jagerfly.

HAMLET OPP

Ti til tolv tyske jagerfly av typen Messerschmitt tok av fra Rygge Flyplass klokka 17.21. De fløy umiddelbart nordvestover og tolv minutter senere hamlet de opp med 47 britiske fly over Grenland.

Samtidig som den første bølgen med britiske Mosquito bombefly gikk til angrep på de tyske fartøyene ved Porsgrunn mekaniske verksted klokka17.33, ble de forsøkt splittet av de tyske jagerflyene som kom inn fra nordøst.

LUFTKAMP

Det skjer mye i luftrommet over Grenland og Larvik i løpet av den knapt 25 minutter lange luftkampen. Den britiske piloten Flight Lieutenant Reginald L. Sims skyter ned den tyske piloten Leutnant Heinz Schüler kl. 17.52 over Oklungen. Den tyske piloten får problemer med sideroret og bestemmer seg for å hoppe ut i fallskjerm. Flyet hans styrter i Oklungen, men selv havner han i et høyt grantre på Kjølås, ikke langt unna Kjose i Larvik.

DREPT MOMENTANT

Rundt samme tidspunkt greier den britiske piloten Warrant Officer James Dennis Howells å skyte ned den tyske skvadronsjefen over Larvik havn. Den 24 år gamle Oberleutnant Adolf Gillet blir drept momentant.

Tyskerne greide også å skyte ned noen motstandere. En Mosquito jagerbomber ble beskutt av tysk antiluftskyts fra fortøyde fartøyer og fra taket til en fabrikk ved Porsgrunn mekaniske verksted. Både piloten, australieneren Phil Davenport og navigatør Ron Day, overlevde nødlandingen de måtte utføre på islagte Langen i Nome.

BLE SKUTT NED

Ytterligere en Mosquito jagerbomber med norsk besetning ombord fra 333. skvadron ble skutt ned.

Piloten Fenrik Johannes Wollert Løken og navigatør Sersjant Stephen Henrik Engstrøm fikk store problemer med høyre motor som var i brann. Vitner fra en annen Mosquito rapporterte at man kunne se besetningen slet med å kontrollere flyet. Flyet endte i spinn og styrtet ved Nakksjø stasjon i Drangedal. Begge omkom.

MELDT SAVNET

Det var den unge tyske piloten Heinz Schoppert som ble kreditert denne nedskytingen. Schoppert returnerte denne dagen helskinnet tilbake til Rygge i Østfold, men bare tre dager senere fikk Rygge flyplass nok en «Alarmstart».

Hele jagervingen ble sendt til Sørlandet på observasjonsoppdrag i forbindelse med et britisk flyangrep utenfor Lista. Heinz Schoppert og den nygifte Willi Voltmer fra Hannover trosset ordren og endte i kamp med britiske P-51 Mustanger. De 2 returnerte aldri og ble meldt savnet over Skagerrak.