17-åringen satt i går på tiltalebenken i Nedre Telemark tingrett tiltalt for hele 17 straffbare forhold, blant annet flere tilfeller av vold og trusler.

Nesten samtlige av tiltalepunktene skal unggutten ha begått imens han har vært på rømmen fra barnevernsinstitusjonen han er plassert på.

- Institusjonen virket helt grei, men det er ikke noe å gjøre der, og det ble heller ikke stilt noen krav til meg, forklarte 17-åringen under vitnemålet i går.

HOPPET I DESPERASJON

Unggutten som har sittet i varetekt siden moren anmeldte ham for vold i mai, har gjentatte ganger rømt fra institusjonen.

Ved ett rømningstilfelle var ansatte fra institusjonen i Skien for å hente 17-åringen og kjøre ham tilbake til øvre Telemark. På vei ut av Skien rullet han ned bilvinduet, og hopper ut av bilen i fart.

- Jeg husker at jeg var desperat, jeg ville bare slippe å bli med dem tilbake, fortalte 17-åringen.

Unggutten skal ikke ha blitt alvorlig skadd etter hoppet, men har i ettertid hatt noen problemer med anklene.

ADHD OG TOURETTES

17-åringen har diagnosen ADHD med innslag av Tourettes syndrom, og kan ifølge moren, være svært aggressiv når han ikke tar medisinene sine og ruser seg.

- Jeg vet ikke hva jeg gjør når det svartner for meg, sa unggutten i retten.

Ifølge guttens mor har hun flere ganger vært i kontakt med skole, hjelpeapparat og barnevern uten at det til nå har kommet et tilbud som passer for sønnen hennes.

- I løpet av to og en halv måned i varetekt har jeg hatt besøk av barnevernet én gang, hevdet 17-åringen i retten.

- EN FARE FOR SEG SELV

Moren sa i sitt vitnemål i går, at hun anmeldte sønnen sin i mai fordi hun anså ham for å være en fare for seg selv og andre.

- Han var ofte deprimert når han var på institusjonen, og overfor meg gav han inntrykk av at han ikke orket å leve lenger, sa moren.

Hun beskrev i går situasjonen før sønnen ble varetektsfengslet, som grusom.

- Jeg ventet bare på at presten skulle ringe på døra og si at sønnen min var død, sa moren i retten.

Moren beskriver sønnen sin som en omsorgsfull og hjelpsom gutt, som alltid har manglet impulskontroll.

- BURDE BLITT SKJERMET

17-åringens forsvarer, Morten Wexels, sa i sin prosedyre at 17-åringen burde ha blitt skjermet slik at han ikke kunne begå de tingene han nå er tiltalt for.

- Det er beklagelig at det som Kongeriket Norge har hatt å tilby, og som har virket best på ham er fengsel, sa Wexels.

Advokaten mente videre at dette var et nederlag for barnevernet, og at moren ikke hadde blitt tatt på alvor da hun tidligere hadde bedt om hjelp fra hjelpeapparatet.

Aktor i saken, politiadvokat Hilde Jorunn Skei Kostveit la ned påstand om fengsel i 10 måneder, hvorav 120 dager gjøres betinget med en prøvetid på to år. Dom i saken faller i morgen.