116 pasienter kan ha fått feil diagnose

Artikkelen er over 5 år gammel

Klage fra en pasient har ført til full opprulling hos Psykiatrisk klinikk ved Sykehuset Telemark. Nå fryktes det at 116 pasienter kan ha fått diagnoser på feil grunnlag.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Psykiatrisk klinikk ved Sykehuset Telemark mottok i februar en klage fra en pasient på diagnosen vedkommende hadde fått av en psykologspesialist ved klinikken.

Klinikken gjorde i den forbindelse undersøkelser, og nå har det vist seg at pasienten har fått sin diagnose på feil grunnlag. Det har ført til at klinikken nå har gått igjennom 224 pasientjournaler for å kvalitetssikre diagnosene som er gitt.

Felles for dem alle er at de har hatt samme psykologspesialist som klageren hadde.

- FANT GRUNNLAG

- For oss er det veldig viktig at pasientene får en god behandling. Hvis vi oppdager gjennom en klagesak at en pasient ikke har fått god nok utreding kan vi velge å gå inn å sjekke et større antall pasientsaker. Denne gangen fant vi grunnlag for å gå videre, sier klinikksjef Jostein Todal ved Psykiatrisk klinikk til TA.

FRYKTER 116 FEILDIAGNOSER

De frykter at så mange som 116 av disse pasientene kan ha fått mangelfulle utredinger og dermed diagnoser på feil grunnlag.

- Kan det være snakk om alvorlige feildiagnoser?

- Det er alvorlig i den forstand at en diagnose danner grunnlag for videre behandling, og hvis behandlinga er gitt på bakgrunn av feil diagnose så er det klart det i seg selv er alvorlig. Derfor går vi nå gjennom hver enkelt sak, sier Todal.

- GODE REFERANSER

Spesialisten det er snakk om har jobbet ved flere helseinstitusjoner i både Norge og andre nordiske land siden 70-tallet. De to siste årene har han jobbet i Telemark, ett av disse ved Psykiatrisk klinikk.

- Han hadde veldig gode referanser da han kom til oss, og det var ingen grunn til ikke å ha tillit til han, sier Todal.

I følge VG skal psykologspesialisten ha sagt opp jobben kort til etter dette ble avdekket. Dette skal ha vært som følge av uenighet om avlønning, skriver avisen.

Sykehusledelsen hadde lenge problemer med å få tak i vedkommende, men Todal sier til TA at vedkommende skal ha vært i kontakt med seksjonslederen sin gjennom mail. Utover dette er ikke klinikksjefen oppdatert på hvor spesialisten måtte befinne seg.

- DYPT BEKLAGELIG

Sykehuset kontakter i disse dager samtlige berørte pasienter og tilbyr ny vurdering, og Helsetilsynet er varslet om saken.

- Dette er selvsagt dypt beklagelig. Sykehuset tar selvsagt ansvar for å følge opp pasientene og rette opp eventuelle feil som er begått, uttaler fagsjef ved psykiatrisk klinikk, Arne Johannesen i en pressemelding sendt ut av sykehuset.

- En feil er en for mange, og når vi snakker om antall som dette må vi gjenoppa saken og foreta en full og grundig utreding. Vi beklager veldig det som har oppstått. Vi vil gjøre alt vi kan for pasientene, de har førsteprioritet hos oss, sier Todal.

Artikkeltags