Gå til sidens hovedinnhold

Glad for å slippe unna sparekniven

SKIEN: – Det gleder oss at helseutvalget fortsatt vil ha aktivitører på sykehjemmene, selv om vi ikke er lovpålagt.

Uttalelsen kommer fra aktivitør ved Gjerpen sykehjem, Linda Buchanan Welfler. Hun har støtte fra Hilde Johnsen ved Melum bo- og servicesenter.

Det var i forrige uke at politikerne i helseutvalget i Skien kommune tydelig gjorde kjent at ingen endringer skulle gjøres nå det gjelder aktivitørene på kommunens ulike sykehjem.

Ny glød

– Men vi vil nok ikke føle oss helt trygge før budsjettdebatten er avsluttet i desember, og den skal vi følge med på, sier Buchanan Welfler.

– Det er så viktig at politikerne ikke gir etter for innsparingspress i dette, understreker Hilde Johnsen. – Beslutningen til helseutvalget har allerede nådd flere av de eldre brukerne jeg jobber med, og det har ført til en ny glød etter at bekymringene har gitt dem dårligere søvnkvalitet.

– En av dem sa til meg at de var har kommet på sykehjem fordi de skal dø, og tar en bort alle aktivitetene, så tar en bort alle lyspunkt.

Nært og fjernt

Johnsen forteller at det er en rekke gjøremål hun som aktivitør leder eller legger til rette for ved sykehjemmet i løpet av en uke eller to. Det er andakt med prest, pluss en rekke aktiviteter som gåturer, kjøreturer og trim.

De eldre kan også få benytte VR-briller (virtual reality) og oppleve nærområder som Brekkeparken eller verdens severdigheter, som de kanskje tidligere har gjestet.

– Og vi har en masse konserter her, det er populært, sang og musikk tingen.

Aktivitørene har hatt underskriftslister på plass, og underskriftene skal nå være gitt leder av helseutvalget.

Kvalitet

Det er aktivitører i det enkelte sykehjem i kommunen, de jobber i dagavdelingen.

Og de er blant annet med på den statlige satsingen «Den kulturelle spaserstokken», hvor et mål er «å sørge for profesjonell kunst- og kulturformidling av høy kvalitet for eldre».

I dette ligger det at kultur kan bidra til god helse. Dessuten at kulturtiltakene tilpasses dem som vil ha nytte av dem.

Aktivitør er altså ikke en lovpålagt stilling – men det er lovpålagt med aktivitet. Én time per dag er anbefalt aktivitet for eldre.