Stjerner i framtida med tankens kraft

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

SKIEN: Anja Edin har brukt henne siden hun var liten jente, og nå skal Gyrid Beck Solberg lære framtidas idrettsstjerner om tankens kraft.

DEL

Datteren til den kjente idrettspsykologen Frank Beck er en del av trenerteamet ved toppidrettsgymnaset.

Hennes fag er det som foregår inne i hodet på idrettsutøvere, og tirsdag hadde hun sine første timer med lydhøre elever.

ENESTE I LANDET

- Hjernen vår tror alt det man forteller den. Det kan høres enkelt og banalt ut, men det er det ikke, sier den mentale treneren - klar for å lære toppidrettselevene hvordan de skal tenke for å komme lengst mulig.

- Dette handler om å ta ansvar for sin egen framgang. Det er en selv det kommer an på, og at det ikke går an å skylde på en dårlig dommer eller bane, forklarer Gyrid Beck Solberg videre.

Toppidrettsgymnaset i Telemark er ifølge Beck det eneste i landet som satser på dette på timeplanen.

- Det viser at de tar dette på alvor, og det er kjempebra, fastslår Beck Solberg, som føler at elevene ved Toppidrettsgymnaset forsto hva hun vil fram til.

- Responsen var veldig bra, mener hun.

Beck understreker at mental trening ikke gjør at man kan gå gjennom en idrettskarriere uten å oppleve tunge perioder.

- Nedturene vil fortsatt komme, det er klart. Men de blir kortere og kortere. Man lærer å takle både det og det å være god, sier hun.

VIKTIG FOR ANJA

Anja Edin er lærer ved skolen og Gjerpen-spiller. Og ikke minst storforbruker av Gyrid Beck Solbergs kunnskaper gjennom en årrekke.

- Jeg kan absolutt gå god for at det er verdt å lytte til Gyrid. Hun er kjempeflink, roser Edin.

Selv har hun benyttet Beck siden hun var liten.

- Man får et annet syn på ting, fastslår hun.

Beck Solberg mener at mye av Anjas framgang på håndballbanen kan relateres til en endring i tankegangen tidlig i tenårene.

- Det var først da Anja skjønte hvem som hadde ansvaret for at hun ble god, at hun ble skikkelig god. Og det å jobbe med noen som er så supermotivert som Anja alltid har vært, er jo en glede, smiler hun.

Artikkeltags