Hun var med på å revolusjonere norsk kvinnehåndball med VM-bronsen i 1986, og ikke minst OL-sølvet i 1988. I tillegg er hun Gjerpens viktigste håndballspiller gjennom tidene. I dag fyller Hanne Hegh 50 år.

Lørdag var det feiring på Gjerpens klubbhus. Men det er først i dag at Hanne Hegh offisielt fyller 50 år. Sånn fysisk i alle fall. Mentalt er håndballikonet fortsatt et godt stykke unna.

- Det er selvfølgelig morsomt med bursdag, men å fylle 50 år føles litt rart. Det høres så mye ut. Jeg har jo jobbet mye med ungdom etter at jeg la opp, og føler meg langt fra 50 år. Noen ganger må jeg ta meg i det og tenke for meg selv: ”Husk at du snart er 50 år, Hanne”. Tida har gått så altfor fort. Jeg kunne spilt kamp til helgen, jeg, smiler hun.

MANGE ROLLER

Ingen skal beskylde Hanne Hegh for å ha vendt håndballen ryggen etter at hun la opp i 1993. Cv'en de siste 17 årene vitner om ei dame som brenner for idrett både på aldersbestemt og på toppnivå.

Hun har vært styremedlem i Norges Håndballforbund og i Odd Grenland gjennom en årrekke, i tillegg til flere roller i forskjellige komiteer og utvalg både innenfor håndballen og i toppidretten generelt. De siste årene har hun også vært fast i støtteapparatet rundt det norske herrelandslaget.

- Det er vel kanskje et resultat av prestasjonene mine på banen, og at jeg har oppført meg bra. Idrett har alltid vært en viktig del av livet mitt helt siden jeg som 12-åring dro på håndballtrening i Oppsal mutters alene.

- Det virker som du liker å ha en del å gjøre?

- Jeg blir veldig fort rastløs. Er det ingenting å gjøre, så finner jeg på noe. Men akkurat nå er det veldig deilig å ikke måtte trene et håndballag. Jeg har jo vært håndballtrener for datteren min også, men tiden strakk dessverre ikke til lengre. Nå er det pappaen til Emilie som tar seg av det.

Håndballikonet er utdannet adjunkt, og jobber nå ved Grenland Folkehøgskole. I tillegg har hun verv i Gjerpen, og er med i minst et par komiteer og utvalg innenfor idretten.

TIL SKIEN I 1981

Hegh er født og oppvokst på Veitvet i Oslo. Hun begynte med orientering etter påvirkning fra faren, men ville etter hvert prøve seg som håndballspiller.

- Jeg vet ikke hvorfor jeg begynte med håndball, for det var ingen av venninnene mine på den tiden som drev med det. Kanskje var det fordi jeg likte å leke med ballen, undrer hun.

At hun hadde talent for ballek var det ingen tvil om. Landslagsdebuten kom i 1979 mot gamle Sovjet, og i 1981 skrev hun under for Gjerpen. De første årene pendlet hun fram og tilbake mellom Oslo og Skien. Først i 1983 ble det permanent overgang til Telemarks hovedstad. Det markerte også starten på en eventyrlig opptur for Gjerpen som håndballklubb. Hanne Hegh spilte 13 sesonger, og fikk med seg ni titler i Gjerpen-trøya.

- Det var en utrolig fin tid i Gjerpen. Jeg husker alle titlene vi vant, og ikke minst alle europacupkampene jeg var med på.

- Jeg føler meg helt klart mer som en telemarking enn en Oslo-jente nå.

Hanne Hegh har også blitt kåret til 80-tallets telemarking.

- STORT MED OL

Det aller beste håndballminnet er likevel mesterskapet som forandret norsk kvinnehåndball, VM i Nederland i 1986. Norge var en b-nasjon i håndballsammenheng på den tiden, og absolutt ingen hadde tro på at lille Norge kunne hevde seg blant verdens beste lag.

Mesterskapet begynte litt trått, men Hegh, Anne Migliosi, Trine Haltvik, Cathrine Svendsen, Heidi Sundal, Ingrid Steen og de andre jentene spilte seg stort opp.

I bronsefinalen stod sterke DDR på motsatt banehalvdel.

- Vi hadde vel spilt seks kamper mot dem tidligere, og stod med fem tap og én uavgjort. Den syvende kampen endte med 23-19-seier til oss, og dermed var bronsen sikret, forteller hun.

Men det var først da Hegh og de norske jentene kom hjem igjen at de skjønte hva de hadde oppnådd. Håndballnasjonen Norge var født.

- Det var stort å komme hjem i limousin og se engasjementet. Det var egentlig ganske uvirkelig.

To år senere ble det sølv i OL i Seoul.

- Det var minst like viktig for oss å kvalifisere oss til OL gjennom bronsen i VM, som selve bronsen. OL var noe helt spesielt. Håndballmesterskapene jeg var vant til, kunne ikke måle seg med dette. Alle idrettene var samlet på et sted, og vi bodde sammen med de andre norske i deltagerlandsbyen. Alt ved OL var stort, sier hun.

Hegh fikk totalt 210 landskamper for Norge.

GODE GENER

Og nå kan det være duket for en ny norsk håndballstjerne med navnet Hegh bakpå drakten. Emilie Hegh Arntzen (16) er datter av Hanne Hegh og Kjetil Arntzen, og fast inventar på J16-landslaget.

- Det er selvfølgelig moro for Emilie at hun har vært med på alle tre samlingene så langt. Hun har talentet og fysikken i orden, og kan bli så god hun bare vil. Nå er det bare opp til henne, egentlig. Det skal gjøre litt vondt å bli god i håndball, så gjenstår det å se hvor mye hun vil ofre. Men hun er mye lengre fremme enn det jeg var da jeg var 16 år, sier hun.

- Kjenner du deg igjen i datteren din og håndballsatsingen?

- Jeg kjenner igjen iveren, det gjør jeg. Jeg husker selv hvor ivrig jeg var etter å ha vært med på forskjellige talentsamlinger, og at jeg bare ville trene mer og mer etter å ha vært med på landslagssamlinger. For mitt vedkommende ønsker jeg bare at Emilie skal få like mye glede av håndballen som jeg har hatt. Om det er på 2. divisjonsnivå eller i eliteserien og på forskjellige landslag, har ikke så mye å si. Gleden er viktigst.

TILBAKE I GJERPEN

Nå er ringen på mange måter sluttet for Hanne Hegh. Etter å ha bodd på Stord i ni år, kom hun tilbake til Skien i 2003.

I fjor ble hun også valgt inn i det nykomponerte Gjerpen-styret som nestleder. Sammen med leder Terje Rasmussen og de andre skal hun nå forsøke å bygge opp igjen en klubb som for noen måneder siden nærmest var konkurs, og som akkurat har rykket ned til 1. divisjon.

- Det har vært et år preget av mye tall. Det er godt å endelig kunne gå på styremøte og snakke om sportslige ting igjen. Nå har vi endelig fått ro i klubben, sier hun.

- Har dere satt dere noen hårete mål for å gjenreise Gjerpen igjen?

- Vi vil jo tilbake i eliteserien, men vi stresser ikke. Det får komme når det kommer. Vi må ikke opp igjen på første forsøk, avrunder Hanne Hegh.