Et lite spansk eventyr

.ujk

.ujk Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Gjerpen har fått nei fra potensielle nye spillere den siste tiden. Men en gammel ringrev svikter ikke. Janne Grimholt er straks tilbake etter et lite spansk eventyr.

DEL

- Håndball er ikke helt det samme på Gran Canaria som hjemme i Norge, sier 28-åringen.

Det siste året har hun spilt for Rocasa i den spanske toppserien. Nå vender forsvarskjempen hjem.

- Venga venga! Hold trykket oppe!

Den spanske treneren på sidelinjen vifter frenetisk med armene og roper ut sine instrukser til Janne og lagvenninnene på den spanske laget Balonmano Remudas, eller Rocasa som sponsorene foretrekker at laget heter. Det er litt krise. Bortelaget Farho Gijon leder med to mål med noen små minutter igjen å spille. På banen stikker tre norske jenter hodene sammen for et kjapt taktikkmøte. Angrepet ende i scoring.

BLE ANBEFALT

I august i fjor vendte Skiensjenta Janne Grimholt nesa sydover til Gran Canaria. Etter ti sesonger i Gjerpen var hun klar for nye utfordringer. Gro Knudsen hadde et kort opphold i Rocasa og nølte ikke med å anbefale Grimholt da klubben trengte forsterkninger. Et par sms'er og en skrytevideo sørget for at Grimholt var klar for prøvespill. Der imponerte hun og signerte etter hvert kontrakten.

- Dette året har vært en opplevelse for livet, sier Janne.

——

Tilbake i hallen kaster venstrevingen bort ballen for hjemmelaget, Farho Gijon kontrer og scorer vinnermålet. Kampen ender 21-22 og en skuffet Grimholt ser ned i parketten.

- Der røk fridagen vår i morgen, konstaterer hun.

For fridager har det ikke vært mange av dette året. Grimholt spiller håndball på fulltid og trener to ganger om dagen.

LITT ANNERLEDES

Tre skuffede norske jenter subber ut av garderoben etter kampen. I tillegg til Janne spiller også Marte Mellingen og Kristin Børseth på laget.

- Håndballhverdagen er annerledes her nede enn hva vi er vant til hjemme i Norge, forklarer jentene.

- På godt og vondt. Det er jo litt luksus å kunne spille håndball på fulltid, å være fullblods proff. Lønnen er såpass grei at jeg ikke behøver å ha en jobb i tillegg. Det er dessuten mye billigere å bo her, så dette året har jeg til og med klart å spare litt penger, ler Grimholt.

INDIVIDUELT

Fra Norge er jentene vant til at det kollektive samspillet er avgjørende.

- Her er det de individuelle ferdighetene som får mest fokus, forteller de tre.

Og Janne mottar mye skryt fra sine to norske venninner. De får ikke fullrost henne.

- På banen er Janne en forsvarskjempe og en playmaker som gir tydelige beskjeder. Hun er den av de utenlandske spillerene på laget som gjør seg best forstått. Janne har nok også anstrengt seg mer enn oss for å lære språket, sier trønderjenta Kristin Børseth.

Hun har spilt for Rocasa i to sesonger.

- Jeg forstår det meste som blir sagt. Men spansken min er fortsatt ganske gebrokken, ler Grimholt.

Utenfor banen karakteriserer lagvenninnene Janne som ei kjempejente som alltid er blid og lett å like.

Alle tre flytter hjem til Norge etter sesongen, men er overbevist om at de vil holde kontakten. De kommer nok også til å utkjempe noen slag mot hverandre på håndballbanen i Norge.

FAMILIEBEDRIFT

Rocasa er nesten som en familiebedrift hvor familien Moreno har en finger med i alle deler av driften. Laget holder til i den lille byen Telde sør for Las Palmas.

To dager etter det bitre hjemmetapet tar vi en prat med den engasjerte treneren Yubal Moreno. Han har brukt et par dager på å kjøle ned temperamentet, noe som kanskje ikke er like lett når gradstokken viser over 30 varme store deler av året.

- Denne sesongen har vært katastrofal, forklarer han på karakteristisk spansk-engelsk.

- Vi hadde en målsetting om å havne blant de fem beste, så vi er selvsagt skuffet over at vi ligger på 9. plass før sesongens siste kamp.

Mange skader på sentrale spillere er hovedårsaken til den svake sesongen, oppgir Yubal Moreno.

- Men det er så absolutt ikke Jannes skyld. Hun har vært profesjonell til fingerspissene fra dag én.

Men også Grimholt måtte tilbringe to måneder på sidelinjen på grunn av en brukket hånd.

HJEMLENGSEL

Janne har likevel hatt nok tid til å vise seg fram. For den spanske treneren ønsket å forlenge kontrakten med Skiensjenta. Men Gjerpen tilbød toårskontrakt og jobb i Sparebank 1 Telemark. Det avgjorde saken.

- Det skal bli spennende å bidra til at Gjerpen tar nye skritt mot toppen. Det virker som om det skjer spennende ting i klubben nå, sier Janne.

Og hun vender ikke tilbake alene. Med på lasset følger Markus Schulz, en 37 år gammel eiendomsmegler Janne traff da hun flyttet til ferieøya. Og tyskeren har vært viktig for Jannes trivsel dette året. Han har vist henne øya og lært bort sin spansk. Nå flytter paret til Skien.

- Jeg har faktisk aldri vært i Norge, men jeg har kjøpt meg vinterjakke. Så jeg er forberedt, ler han.

De to dukker opp i slutten av denne måneden og rekker akkurat Jannes favorittartist Kurt Nilsen på Handelstorget i Skien.

- Da regner jeg med jeg får vist Markus byen fra sin beste side, avslutter den blide 28-åringen.

Artikkeltags