Sjekk hva eksperten fant på dynga

  Artikkelen er over 5 år gammel

  SKIEN: Våren er tid for å rydde i boden og kvitte seg med det man ikke bruker lenger. Vi tok med en bruktekspert på søppeldynga og han fant flere skjulte skatter.

  DEL

  - Denne her er av kjempekvalitet. Den har kostet minst 1000 kroner da den var ny. Brukteksperten Tor Hylland setter kursen rett mot en Samsonite koffert. Han finner fort ut at kofferten er låst, men mener at den grønne reiseveska er fullt brukbar dersom man tar seg tiden med å prøve de fleste standardkombinasjonene for å få den opp.

  BYTTETELT

  Vi er på gjenvinnngsstasjonen på Rødmyr i Skien. I bytteteltet inne på avfallsanlegget er der fritt fram å forsyne seg med det man har lyst på. I Pasadalen i Porsgrunn har man valgt en annen løsning hvor brukbare ting repareres av personer som er inne på arbeidstrening. I Bamble er det samme ordning som i Skien med et gratis byttetelt.

  SE BILDENE:

  Vi spør dem som jobber på anlegget om det er lov å forsyne seg i de andre containerne inne på anlegget, men det vil de ikke ha noe av. Vi blir bedt om å holde oss til bytteteltet.

  - Når du har funnet koden er det enkelt å nullstille låsen og fikse kofferten slik at den blir fin igjen, sier Hylland. Tor er allerede godt igang med detektivarbeidet for å gjøre den en gang så dyre kofferten brukbar igjen.

  TUSEN KRONER

  Tor driver til daglig bruktforretning Skrot-Tor i Porsgrunn og er på ingen måte stamgjest i bytteteltet, men han er ikke tung å be når TA ber han om å bli med for å vurdere gjenstandene som blir gitt bort helt gratis.

  Han ser raskt og rutinert på tingene som står langs veggen.

  - Dette er ting som jeg ville tatt rundt 1000 kroner for, sier Tor og peker på et tungt speil, et bilde, et par ski og noen andre gjenstander som står i hyllene inne i teltet.

  HELT NYE

  - Disse må jo være splitter nye, sier Tor og peker på noen Ikea-møbler. Skruene er sirlig pakket inn i en plastpose og varenummret står fortsatt på møblene. Kort tid etterpå kommer det inn to damer og tar dem med seg.

  Turen går derfor videre til et par ski med ganske nye staver.

  - Det er helt typisk at det kommer inn nå. På denne tiden av året er det ingen som vil ha ski eller skøyter, men om noen måneder hadde de forsvunnet fra bytteteltet raskere enn snøen smelter på en varm ovn.

  Tor blir oppgitt når vi bringer på banen debatten om bruk- og kastsamfunnet.

  MOTORGRESSKLIPPER

  - Folk kaster altfor mye altfor fort, sier Tor. Han forteller om en motorgressklipper han fant på dynga. Det eneste han behøvde å gjøre var å fikse en liten detalj på startsnora og vips så var gressklipperen fullt brukbar igjen.

  - Det er bra at folk kommer hit og tar med seg ting som ellers hadde blitt knust i fillebiter. Dette er gjenbruk slik det skal være, sier Tor før han leter gjennom en bladbunke etter morsomt lesestoff.

  Artikkeltags