Gå til sidens hovedinnhold

Gjenåpner i stor skala: – Driftig og dristig

LUNDE: Med minst 25 konserter på programmet er det klart for en storstilt gjenåpning på Villa Lunde: – Dristig og driftig.

Det er operasanger Jakob Zethners egen vurdering av den sjette sesongen, i kunstnerhjemmet han deler med Elisabeth de Lunde.

– Lite smitte

Han er trygg på at konsertomfanget er trygt, selv i disse koronatider.

– Nå går vi inn i en periode der smitten er lav på grunn av høy temperatur. Vi har heller ingen konserter der folk står tett og roper, det går mer på intime konserter.

Det veksler mellom konserter ute og inne.

200 mennesker er begrensningen utendørs, og er et akkurat passe format for konsertarenaen utendørs.

– Vi kan ha inntil 200 ute, det sier reglene så vidt jeg kan se. Det passer oss perfekt. Det var det vi hadde i fjor også, sier operasangeren som også er glad for støtten fra en aktiv venneforening.

Konsertavviklingen er allerede i gang. Forrige helg sto Piknik opera på plakaten i samarbeid med Barnas hjerterom. Konsertforestillingen tok barna med inn i operaens verden på Sirkustomta i Lunde.

– Det var helt magisk og morsomt. Det viser hva operasangere kan få til når de også er gode til å formidle, mener han.

Det ble avsluttet med en katteduett fra scenen.

– Det kan være morsomt eller kjedelig. Her var det sinnssykt artig, og en hund på en benk begynte straks å reagere da han hørte kattelydene. Det var enormt troverdig.

Fått til halvparten

Et drøyt år etter koronaens inntog, kan konsertarrangøren oppsummere på denne måten.

– Korona er som å løpe hurtig med noe etter seg, som en ikke vet hva er. Det kan alle relatere seg til. Vi har fått til halvparten av de konsertene vi kunne tenke oss.

Men det har også hatt en positiv effekt med innstilte arrangementer verden over.

– Vi fikk muligheten til å invitere dyktige mennesker som ellers ikke kunne vært her. Jeg fikk anledning til å trykke på et par knapper i mitt nettverk. En skal være litt frekk å spørre, og så må de ha anledning til å komme.

Den kombinasjonen fungerte.

– Det var helt perfekt. Verdensstjernene kunne komme dumpende og ga oss muligheter vi ellers ikke ville hatt.

Slik blir det ikke denne sesongen.

– Vi prøver å holde oss innenfor Norge og Telemark, sier han. Derfor blir et eksklusivt besøk fra Danmark holdt på vent.

– Vi tør ikke å invitere, vi vet ikke hva som skjer i forhold til karantener og besøk fra utlandet, sier han.

Enorm spennvidde

Det kommer likevel mange spennende artister på besøk med blant annet fioliner i flammer 3. juli.

Neste helg blir det jazzweekend med Birgitte Damberg trio på lørdag og American Songbook kvelden etter.

Disney Classics med noen av Telemarks ypperste musikalartister med unge talenter, Prøysen for fullt med Bernt Ola Volungholen fra de samme traktene, og to forskjellige kvelder med revyklassikere. Bare ved å nevne noe kommer den enorme spennvidden fram i programmet.

Med støtte fra flere hold, er ikke Villa Lunde avhengig av fullt publikumstrøkk.

– Vi kan godt tåle at det ikke kommer så mange, men det er viktig for folk å gå ut. Ikke bli fastlåst foran skjermen, men komme ut for å få gode opplevelser.

Slik det har vært i fem sesonger, så langt.

En liten nyhet er konserter, som skal gi opplevelser i 3D-dimensjoner.

– Vi har fått penger til prosjektet, men det lar seg dessverre ikke realisere i år. Men dette er noe vi har kunne få til på grunn av koronaen, vi søker mot å bli mer digitale. Det vil gi en helt annen opplevelse.

Utefasilitetene blir bedre, og det blir 3D-utstillinger av malerier, som blir tilgjengelig på nettet.

– Da kan du sitte hjemme og se på dette. Samtidig blir det mulig å høre hva slags musikk som har inspirert til maleriene.

Det vil gi kunstnerhjemmet en ny dimensjon.

– Men det må være noe som kunstnerisk spiller med, understreker han og ikke noe som er med for teknikkens skyld.

Som tidligere år blir det også en blanding av kunst og musikk på scenen. Det blir også sommerutstilling med verker av blant andre Elisabeth de Lunde og Espen Nerhus. Fra 1. juli til 27. juli er også Kanalbutikken åpen.

Så det blir liv og røre også i år, men i august og i september blir det en rolig periode. Da er Jakob Zethner opptatt med den store turneen i forbindelse med forestillingen «Atlantis» i Danmark.

Men utover høsten blir det arrangementer helt fram til 29. desember med romjulskonsert på programmet.