Gå til sidens hovedinnhold

Gir ikke svar på skolekutt før i neste uke

SKIEN: Hvor skal det kuttes i de videregående skolene. Overlever avdelingen i Seljord nok en gang. Svarene kommer først neste uke, selv om fylkesbudsjettet ble lagt fram i dag.

Det skal kuttes millioner i fylkeskommunen Vestfold og Telemark de neste årene. Kuttene vil merkes mest innenfor skole og innenfor samferdsel.

Innenfor videregående opplæring skal det i 2021 kuttes med minst 13 millioner kroner. Og protestene er allerede høye i Sandefjord og Larvik etter at det har blitt antydet at kutt kan komme ved enkelte linjer ved de videregående skolene der. Men fasiten får man ikke før i neste uke. Da vil kuttforslag bli presentert.

I budsjettet er det også tydelig at det kan komme endringer i forhold til oppussingen av den videregående skolen i Porsgrunn.

Store investeringer

Og det er store investeringer som fylket skal gjøre på skolefronten. Bygging av ny videregående skole i Bamble er i full gang. Et prosjekt til 240 millioner kroner. Sandefjord videregående skole skal oppgraderes, et prosjekt til 605 millioner kroner. Og Porsgrunn har et budsjett på 212 millioner kroner.

Investeringene fører også til at fylket i 2024 vil ha en gjeld på over seks milliarder kroner.

– Kan komme overraskelse

– Vent og se, sier direktør for opplæring og folkehelse, Helge Galdal.

– Vi kommer til å omtale tilbudet i Seljord. Men jeg kan ikke si nå om hva vi kommer til å foreslå. Det er ingen tvil om at vi kunne lagt flere programområder dit, men det vil igjen gå ut over andre skoler. Så hva som blir fasiten gjenstår å se, sier han.

– Det er stort engasjement både i Larvik og Sandefjord etter at vi presenterte vårt grunnlagsdokument. Men det er ikke den endelige innstillingen. Vent en uke så kanskje det kommer en overraskelse, sier Galdal litt kryptisk.

Litt merkelig seanse

Da fungerende fylkesrådmann Lisbeth Eek Svensson skulle presentere fylkesbudsjettet tirsdag så ble det en litt merkelig seanse. For fylkesrådmannen holdt kun en presentasjon på overordnet nivå. Lite om hva som lå i budsjettet. Og selve budsjettet glimret med sitt fravær. Frem til 11.30, halvannen time etter at møtet startet, hadde ikke engang fylkesordføreren fått tilgang til budsjettet.

Vil kreve innsparinger

Etter å ha hørt redegjørelsen om budsjettet til fylkesrådmannen var likevel fylkesordfører Terje Riis-Johansen ikke i tvil om utfordringene man står overfor.

– Vår jobb som politikere blir å sørge for at vi får et budsjett som sikrer et så godt tilbud som mulig for folk i fylket. Men det er ingen tvil om at det vil kreve innsparinger på de store områdene, samferdsel og skole, i årene framover.

– Det er et krevende budsjett, og vi merker veldig de innstrammingene som kommer fra regjering og storting. Stortinget gir oss heller ikke muligheten til å ta igjen etterslep på asfalt, sier Terje Riis-Johansen.