Direkte fra Japan gikk "International Design Award" av stabelen på videotjenesten Zoom, arrangert av "International Association for Universal Design".

Med i den årlige prisutdeling, der universell utforming står i høysetet, var 54 deltakere fra ni forskjellige land. Den gjeveste tittelen, Grand Award, ble tildelt Fyresdal kommune for Hamaren Aktivitetspark.

- Fyresdal kommune har valgt mange utradisjonelle løsninger for å markedsføre bygda og for å øke attraktiviteten. Dette prosjektet ble til primært for innbyggerne, og det er spesielt gledelig at nettopp dette har fått internasjonal oppmerksomhet, seier ordfører i Fyresdal, Erik Skjervagen.

De deler prisen med Faun Naturforvaltning som har vært prosjektleder, med Sør Arkitekter som har vært arkitekt for fjellbrua, Byggmester Inge Aamlid som har stått for mye av utformingen, og Feste Landskap Arkitektur som designet Klokkarhamaren sammen med elever fra Gimle skule.

- Men prisen deles også med hele Fyresdal! Det er uten tvil innbyggernes involvering, innsats, bruk – og ikke minst fantastisk markedsføring som setter oss på kartet! Prisen får vi nettopp for god involvering av innbyggerne i Fyresdal, for tilpassing til alle brukergrupper og for vakkert design, skriver kommunen på sin hjemmeside.

Tilgjengelig for alle

I juryens begrunnelse står det blant annet om hvordan vilt og kupert landskap har blitt tilgjengelig for alle, og at det har blitt skapt en park som tilbyr et bredt spekter av aktiviteter på mange nivåer, og som møter mange behov.

- Lokalsamfunnets forpliktelse, eierskap og omsorg for parken har også gjort den til en tiltalende og attraktiv turistdestinasjon, kommer det fram i begrunnelsen.

I 2017 vant også Hamaren Aktivitetspark "Design og Arkitektur Norge" (DOGA) sin Innovasjonspris for Universell utforming i kategorien landskapsarkitektur.

- Nå har Hamaren også fått en internasjonal pris, og det er stor stas når vi nå skal i gang med bygging av tretoppvegen, skriver kommunen.