Heddal IL arrangerte lørdag kretsmesterskap (KM) i langrenn for Vestfold og Telemark skikrets, med fellesstart for de ulike klassene og fristil som stilart. Deltakerne skøytet rundt i de kjempeflotte løypene på Notodden Energi Arena på Grønkjær, der både vær og føreforhold spilte på lag med utøverne. KM arrangeres for klassene fra og med 13 år. Totalt stilte omkring 150 deltakere til start på Grønkjær.

Snudde og vant første KM

I J-15 skulle deltakerne gå to runder a 3 kilometer. Mia Martine Mustad fra Stathelle/Team Grenland ski var blant favorittene, men hun kunne gått seg ut av gullkampen da hun alene i tet gikk feil i løypekrysset cirka halvveis på den første runden.

- Jeg var usikker på hvilken vei jeg skulle gå i det krysset, så jeg hadde en liten mistanke om at jeg kunne ha gått feil. Da jeg skjønte det, måtte jeg snu. Det var så klart veldig kjipt, men da tenkte jeg at jeg måtte jakte på de andre. Jeg hadde jo lyst til å ta de igjen, forteller Martine.

Hun tapte omkring 25 sekunder på feilen, men jakten på de øvrige løperne i feltet ga raskt resultater. Allerede før løperne passerte inne på stadion etter den første runden var hun tilbake i tet.

Etter seks kilometer passerte hun målstreken 37 sekunder før Ingvild Horgen fra Skarphedin, som sikret seg KM-sølv.

- Det var veldig gøy å vinne KM i skøyting. Det var et av sesongens mål, og det er første gang jeg vinner KM, sier idrettsjenta fra Langesund, som bemerker at hun denne sesongen har prestert best i nettopp skøyting.

Liker å trene

Fellesstarten i de brede og flotte løypene på Grønkjær falt i smak hos deltakerne, og det gir et litt annet løpsopplegg enn ved individuell start.

- Det er moro med fellesstart, men jeg hadde ikke noe spesielt løpsopplegg, utenom at jeg ville spare litt på kreftene i de bratteste bakkene, forklarer Martine.

- Hun er elev ved Telemark Toppidrett Ungdomsskole, der det blir noe trening, og hun trener to-tre økter i uka med Grenland ski, i tillegg til egentreninger.

- Jeg trener vanligvis 7-8 økter på en vanlig uke, hvor to av dem er på skolen. I ferier hender det at det blir litt mer trening, sier den treningsivrige langrennsløperen.

Idrettsfamilie – alle deltok

Martine kommer fra en svært ivrig idrettsfamilie. Hennes mor og far, Brita Cecilie og Per Gunnar, har trent og konkurrert i mange idretter, blant annet langrenn, løping, sykling og triatlon. Hennes søster Maren Cecilie er blant landets mest lovende juniorjenter på sykkelsetet, og hun deltar også i langrenn.

Lørdag deltok alle fire i familien Mustad i KM-rennet på Grønkjær!

- Det er fint at hele familien har samme interesse, men det er ikke noe jeg tenker noe særlig på. Det har bare alltid vært sånn, sier Martine.

- Hvorfor driver du med langrenn?

- Det er fordi jeg synes det er gøy å trene og gå på ski og rulleski. Spesielt når jeg har noen å trene med. Jeg liker treningene til Grenland ski veldig godt, for der er det alltid noen jeg kan prate med og det er noen på samme nivå som jeg kan henge på på intervalldrag, forteller Martine.

- Også synes jeg det er veldig gøy å gå skirenn, understreker hun.

Flere KM-vinnere

Nå nærmer det seg sesongens høydepunkt for langrennsløperne i årsklassene 15 og 16 år.

- Sesongen store mål er å gjøre det bra i Hovedlandsrennet i Meråker mot slutten av februar. Jeg har ikke satt meg noen plasseringsmål, siden det er første gang jeg er med i Hovedlandsrennet, men det blir veldig spennende å delta i et så stort renn, mener jenta fra Langesund.

Det var flere KM-vinnere fra Telemark lørdag. Kaja Holte Fjeldstad fra Ørn vant J-13, foran hjemmefavoritten Idunn Murtnes Mælandsmo fra Heddal, mens Sondre Dølven Lindvall fra Hei/Team Grenland ski vant G-15 foran teamkompis Truls Tangen Schelver fra Gulset.

Astrid Horgen fra Skarphedin vant J-18, foran Maren Cecilie Mustad fra Stathelle ski, mens mamma Brita Cecilie Mustad fra samme klubb vant kvinner senior som eneste deltaker.

Junior- og seniorgutta startet i samme felt, og det ble mange dueller i den store gjengen. Johannes Solvik fra Gulset/HSG var raskest av samtlige, og vant G-19/20, mens Nicholas Torvund fra Ørn/Team Grenland ski vant G-18 foran Lucas Broby Heimdal fra Gulset/HSG, og Knut Eirik Kåsa fra Gulset/Team Grenland ski vant G-17 foran Kristoffer Saga fra Stathelle/Team Grenland ski. Marcus Linheim fra Gulset/Team Grenland ski vant menn senior, foran Philip Rüger fra Gulset.