- Dette var ikke noen ferie, vi var på hugget hele tida

– Venner for livet: – Folkene jeg traff gjennom Ship to Gaza kommer jeg til å ha livet ut, sier Gerd von der Lippe. Hun har ikke snakket med noen av de 15 som ble arrestert. – De er helt utslitte og trenger å være med sine nærmeste, sier von der Lippe

– Venner for livet: – Folkene jeg traff gjennom Ship to Gaza kommer jeg til å ha livet ut, sier Gerd von der Lippe. Hun har ikke snakket med noen av de 15 som ble arrestert. – De er helt utslitte og trenger å være med sine nærmeste, sier von der Lippe

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

BØ: Etter sitt livs mest innholdsrike dager Gaza er Gerd von der Lippe tilbake i Bø.

DEL

– Det var ikke ferie, du var på hugget hele tida, sier Gerd von der Lippe, tilbake igjen på kontoret på HiT i Bø. Professoren har tilbrakt rundt ti dager i kummerlige forhold for å vise sin avsky mot Israels blokade av Gaza. Protestseilasen Ship to Gaza endte med at 15 personer fra ulike land ble arrestert. 72-åringen var ikke en av dem.

– Katt og mus

Von der Lippe var i utgangspunktet om bord på fiskebåten «Marianne», men måtte overlate plassen sin til den tidligere tunisiske presidenten Moncef Marzouki i Hellas, etter bare noen dager på havet.

– Israelerne dykket under, og ødela propellakslene til båten som ekspresidenten skulle reise med, påstår von der Lippe. Hun fikk en ny båt, men ikke uten drama.

– Gresk havnevesen og politi samarbeider med Israel. Det var som kattens lek med musa da vi skulle om bord i den nye båten i Hellas. Først ble vi fraktet til et hemmelig sted, der vi ventet på en ny beskjed. Deretter ble vi kjørt videre mot en havn i Kreta. Der måtte vi dobbeltsjekke at vi ikke ble forfulgt av gresk havnevesen. Det var som å være i krig, sier sørlendingen engasjert.

Tiden man hadde brukt på å lure de greske havnemyndighetene hadde kostet. Seilbåten hadde lite bensin og man var uheldig med vindretningen.

Trangt og tøft

– Det var dødstrangt og vanvittig mye bølger. Vi måtte vaske gulv, lage mat og vaske opp. Vi sov to damer i en seng og ble slengt fra side til side av bølgene, men det gjorde ingenting. Det var ingen som klagde. Jeg ble kjent med utrolig mange idealistiske mennesker. Krigsnektere og fredsfolk. Topputdannede mennesker fra Hellas som hadde mista jobben. Jeg brukte tiden på å intervjue folk og gadd ikke fortelle noe om meg selv.

Ble arrestert

«Marianne» nådde det internasjonale farvannet nær Gaza mandags morgen. En video som angivelig skal være tatt under det israelske militærets bording av båten viser det som ser ut til å være bruk av en strømpistol mot en av aktivistene. TA har ikke fått på det rene hvor videoen stammer fra, men ifølge Ship to Gazas nettsider skal den ha blitt publisert på israelsk TV2.

Gjør det igjen

Von der Lippes båt og de to andre seilbåtene i Ship to Gaza-flotillaen var så mange mil bak «Marianne» at de aldri kom i nærheten av å bli bordet.

– Israel påstår at det var en fredelig bording av «Marianne». I videoen ser vi at de lyver, sier hun.

De 15 som ble arrestert er nå løslatt og sendt hjem. Både norsk og svensk UD har uttalt at arrestasjonen av passasjerene på «Marianne» var en overreaksjon. Von der Lippe sier følgende om at hun ikke ble arrestert.

– Målet var å være med hele veien. På den andre siden var det bra at jeg ikke ble arrestert. Da kommer jeg lettere inn på Vestbredden og kan fortsette forskingen min der.

– Gjør du det igjen?

– Ja. Det skal jeg.

Artikkeltags