Gå til sidens hovedinnhold

Ønsker å åpne Gautefall hotell i vinter

Artikkelen er over 6 år gammel

DRANGEDAL: Bjørn Halvor Roalstad fra Drangedal kjøper Gautefall hotell og blir helt sjef på Gautefallheia.

Sørlendinger, dansker og nederlendere har kommet og gått i stadige forsøk på å etablere lønnsom hotell- og heisdrift på Gautefall. Nå er på et vis ringen sluttet. Drangedølen Bjørn Halvor Roalstad og hans familie med kone og barn legger hotellbygningen i selskapet Gautefall alpint eiendom AS. Dette er et søsterselskap til Gautefall skisenter AS. De to selskapene eies av familieaksjeselskapet Samhold holding AS.

PRIS PÅ HYTTENIVÅ

Salget av Gautefall hotell foregår som et tvangssalg etter konkursen i eierselskapet Norways Best Building for to år siden. Långiveren Drangedal og Tørdal sparebank, som hadde et utestående pant på fem millioner kroner i hotellbygningen og som i flere måneder har annonsert hotellet til salgs for 3,9 millioner kroner, inngikk denne uken en intensjonsavtale med Bjørn Halvor Roalstad om overtakelse av hotellbygningen.

Banken har godtatt budet fra Roalstad som må stadfestes av Nedre Telemark tingrett for å være rettskraftig. Det er bare en ren formalitet.

Sannligvis ligger budet på mellom tre og fire millioner kroner. På nivå med en middels hytte. Salgsprisen avspeiler kompleksiteten med å drive lønnsom hotelldrift på Gautefall.

UTNYTTE SYNERGIEFFEKTER

Gautefall hotell inneholder 50 rom, de fleste med sengeplass for fire, restaurant, bar, kjøkken og 12 leiligheter som er definert på sale and lease back basis. Hotellet krever meget omfattende oppgraderinger som vil beløpe seg til mange millioner kroner. I salgsprospektet for hotellet heter det: «I årene som kommer må det påregnes oppgraderinger utover normalt løpende vedlikehold».

– Jeg ønsker ikke å kommentere verken kjøpesummen for hotellet eller hvor mye penger som vi må legge i oppussing. Det får vi komme tilbake til senere, sier Roalstad, som regner med å åpne hotellet denne vinteren.

Han håper å utnytte synergieffekter gjennom å kople hotelldriften opp til driften av de seks skitrekkene rundt hotellet. Som nylig fortalt i TA har Roalstad denne vinteren satset 35 millioner kroner på en ny seks seters stolheis finansiert ved lån fra den østerrikske heisleverandøren Doppelmayr.

Med skitrekkene, oppkjøpet og oppgraderingen av hotellet vil Roalstad være den suverent største investoren gjennom tidene på Gautefallheia.

TROR PÅ DRIFT

Banksjef Kjell Nærum i Drangedal og Tørdal Sparebank har hele tiden vært opptatt av å finne langsiktige og stabile eiere til hotellet som kan løfte destinasjonen. Prosjektgrupper har blitt nedsatt og flere seriøse interessenter har vært på banen men uten å føre fram til noen kjøpsavtale.

– Det er en kjent sak at det ikke er lett å drive et høyfjellshotell i Norge, forklarer Nærum.

Så er sannheten den at i «nøden spiser selv fanden fluer» i den forstand at familien Roalstad nå kjøper hotellet litt motvillig for å holde oppe aktiviteten på Gautefallheia?

– Nei. Vi tror på helårs hotelldrift her oppe selv om det ikke er sikkert vi skal drive hotellet. Bestillingene foran vintersesongen er rekordstor, sier Roalstad.

Banksjef Kjell Nærum sier banken hele tiden var opptatt av å vise samfunnsansvar og finne den rette eieren.

TA får imidlertid ikke noe avklarende svar på om banken derfor også vil bidra til å finansiere den meget omfattende oppussingen som nødvendigvis må komme.