Er du klar for dette før du skal fly?

Bildene av passasjerene lagres ikke noe sted. (Foto: Oslo Lufthavn/RB/ANB)

Bildene av passasjerene lagres ikke noe sted. (Foto: Oslo Lufthavn/RB/ANB)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Som et ledd i å utvikle framtidens sikkerhetskontroll, vil det våren 2015 bli testet ut forskjellige «securityscannere» på Gardermoen. Bakgrunnen er å finne den som kan bidra til økt sikkerhet og en kontroll som oppleves behagelig for passasjerene.

DEL

– Det er viktig for oss at vi gjør erfaringer for å sikre at eventuell framtidig innføring av denne teknologien ikke negativt påvirker de reisendes opplevelse i sikkerhetskontrollen, sier Bjørn Erik Larsen, Prosjektleder ved Oslo Lufthavn.

LAGRER IKKE BILDER

Utstyret som skal testes er godkjent av EU og bruker milimeterbølgeteknologi for identifikasjon av gjenstander. Det skal være helt ufarlig og har ingen helsemessige effekter.

– Bildene som blir tatt av passasjeren blir ikke lagret, og sikkerhetskontrolløren får kun fram en skjematisk figur av passasjeren under skanning. Bildet er alders- og kjønnsnøytralt og vises omtrent som en pepperkakefigur, sier Larsen.

Hensikten med utstyret er å avdekke om passasjerer har på seg gjenstander som er farlige eller ulovlige. Gjenstander som ikke blir oppdaget i den tradisjonelle metalldetektoren.

STARTER I FEBRUAR

Testingen starter nå og varer til midten av mai. Den vil foregå mandag til torsdag på dagtid. Skannerne er plassert i sikkerhetskontrollen lengst til venstre i avgangshallen.

Vårt mål er at passasjerene skal oppleve sikkerhetskontrollen som bedre tilrettelagt, mer effektiv, samtidig som vi kan oppnå et bedre sikkerhetsnivå, og vi håper å spare tid med disse skannerne, sier Larsen.

Artikkeltags