Gå til sidens hovedinnhold

Hanne Beate er ikke som alle andre bloggere

Artikkelen er over 5 år gammel

SKIEN: Da Hanne Beate Gården startet opp med blogg i vinter, handler det om et liv langt fra rosabloggerne. Odelsjenta formidler livet på landet med så jordnære motiv at du nesten kjenner lukta fra sprutende kumøkk.

Siste innlegg på bloggen handler om inngjerding av beitene rundt gården i Gjerpensdalen.

– Jeg har en plan om å publisere to innlegg i uka, men jeg vet det blir travelt med gårdsdriften framover nå, så jeg har laget opp noen som er tidløse. Jeg gleder meg til å fortelle om de to neste temaene, som blir kuslipp og kalving.

I TENKEBOKSEN

Det er et drøyt år siden odelsjenta med det velklingende etternavnet Gården, tok over hjemgården i Skien.

– Vi gikk lenge i tenkeboksen. Foreldrene mine drev melkeproduksjon og ville avslutte. I 2010 måtte vi ta stilling til videre drift. Da landet vi på at vi ønsket å drive gården med dyr og vi startet med ammeku. Siden vi startet opp med kjøttproduksjonen, har vi allerede doblet antallet dyr. Rasen vi har er Hereford og Charolais. I løpet av mai venter vi 12 kalver, forklarer Hanne Beate Gården.

Bygutten Vidar Kvernes har omfavnet gårdslivet og har jobbet som avløser og medhjelper sammen med svigerfar i noen år. Bondeparet jobber begge deltid som lærere.

– Vidar er den som jobber mest på gården og planen er at han skal redusere lærerjobben. Jeg er fortsatt i 70 prosent stilling som lærer.

VOND LUKT

– Da vi overtok i desember 2013, meldte jeg meg inn i Norges Bondelag og fikk en brosjyre hjem. «15 minutter om mat og landbruk» formidler så mye god informasjon, som jeg mener flere bør vite. Derfor ønsker jeg å informere hvordan livet på landet er.

– Hva skjer på en gård gjennom årstider og sesonger?

– Hvorfor er norsk matproduksjon viktig og hva skal til av praktisk arbeid?

«Jeg kan tenke meg at du kjenner lukta helt inn i stua nå … Og noen av dere tenker sikkert også: De bøndene, altså! Må de kjøre ut møkk i dag? Jeg hadde akkurat hengt ut klesvasken. Det har vært helt topp å vokse opp på en gård, men om våren var det ikke sååååå morsomt. Jeg fikk alltid skylden for den vonde lukten som kom sivende inn i klasserommet vårt selv om det ikke var vi som kjørte møkk den dagen. Det spilte ingen rolle for vennene mine. Møkk var møkk, og jeg bodde på en gård! Jeg håper du vil tenke litt annerledes etter å ha lest dette», skriver Hanne Beate om møkkspredning og illustrerer med sprutende møkkabilder.

Ellers har hun blogget om ved, våronn og gjerding av beite.

MANGE OPPGAVER

– Vi har fortsatt fire kilometer med ståltråd i garasjen, som skal monteres til beitesesongen, forklarer Hanne Beate, som totalt disponerer 500 mål med jorder.

På bloggen deler hun arbeidsinnsatsen som kreves for å banke ned 300 gjerdestolper i bakken.

– Nesten 600 isolatorer har blitt skrudd fast på gjerdestolpene og over to kilometer med ståltråd er festet fast i disse. Nå kan vi slippe kuene ut på beite, og de kan finne ut om gresset er grønnere på den andre siden av gjerdet, skriver bloggeren bak livetpalandet.com.

– Jeg har laget en plan for året over hva jeg skal dele fra gårdsarbeidet. Nå skal dyra ut. Det blir kalving, slått, tresking og høstonn. Det er en jordnær blogg.