Gå til sidens hovedinnhold

Fyller den nye kirken: – Vi vet ikke om det er den eller oss folk vil se

Artikkelen er over 1 år gammel

PORSGRUNN: – Det tok tid før folk begynte å like Ishavskatedralen også. Etter hvert fikk folk et forhold til den. Det kommer til å skje her også, mener tromsøværingen Jørn Hoel. Onsdag står han på scenen i Østre Porsgrunn kirke, sammen med blant andre Emil Solli-Tangen fra Porsgrunn og Frøydis Grorud fra Skien.

Årets "Julenatt" hadde premiere i Tromsø domkirke 25. november. Mandag kveld er artistene i Kragerø kirke, før de underholder i Bamble kirke. Onsdag kan de oppleves i Østre Porsgrunn kirke, før de drar videre til Skien kirke. Konserten i Østre Porsgrunn kirke har vært utsolgt lenge. Blant annet skal de hylle 60-årsjubilanten Dizzie Tunes som fyller 60 år, mellom kjente og kjære julelåter.

– Jeg vet ikke om det er vårs eller kirka folk vi se, sier Emil Solli-Tangen. Tenoren insisterte på å opptre i den omdiskuterte kirken. Jørn Hoel husker da han var maskot i ishavskatedralen, som ble bygget i 1965, da han var liten.

– Det var en av Norges første moderne kirker. Jeg trodde jeg det var meg alle kom for å oppleve, sier Jørn Hoel.

– Hva gjorde du der?

– Sang i guttekor. Jo da, jeg bruker å si at jeg ikke fikk lov til å synge, fordi jeg var så hes. Han demper stemmen, smiler lurt.

– Men det e kje helt sant.

– Ble rørt

Det er sjuende år på rad «Julenatt» legger ut på turné. Musiker Frøydis Grorud har vært med siden starten, sammen med Trond Lien. I tillegg til Jørn Hoel og Emil Solli-Tangen har de fått med seg Lisa Stokke og Lise Mæland. Sistnevnte har også vært medlem av Tre soprans.

– Hun har en stor stemme.

– Ja, folk lurer. «Kem e ho dama der?", sier Hoel.

– Det var så vakkert at jeg begynte å gråte litt på en øvelse, sier Emil Solli Tangen, idet Frøydis Grorud kommer inn på The Juicery i Porsgrunn. Hun beklager at hun er litt sen og kommer med en forklaring, før Jørn Hoel avbryter henne:

– Nå lyver du, du har vært hos elskeren din. Se, du har jo ikkje knept igjen jakka ordentlig, en gang, spøker han.

Lek og humor

Saksofonisten fra Skien er glad for at stemningen i gjengen er god.

– Det er ikke alltid det er sånn. Jeg synes også jeg ser at det smitter over på salen. På scenen er det lek og humor, før Hoel er på banen igjen.

– Vi leverer ikke en strigla kirkekonsert. Det er rom for å kødde litt. Han benytter anledningen til å skryte av både Emil og Frøydis.

– Emil Solli-Tangen er ikke bare en fantastisk operasanger, men en allsidig artist. Han har bra humor også. Og Frøydis Grorud er en musiker i verdensklasse, og trakterer mange stilarter. Det er viktig at det lokale miljøet hyller dem.