Nidaros: Det er vaksinen som sies å være det viktigste tiltaket for å komme oss ut av pandemien, og mandag hadde 51,5 prosent av befolkningen over 18 år fått tredje dose, mens henholdsvis 80,1 og 74,2 prosent av befolkningen har fått dose en og to.

For befolkningen over 18 år for dose en og to er andelen henholdsvis 93,5 og 90,8 prosent. Det viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI)

Kan fortsatt bli smittet

Du kan fortsatt bli smittet selv om du er fullvaksinert, men vaksinen skal gi mildere sykdom for de aller fleste, sier FHI.

– Vi vet ikke så veldig godt enda hvor stor risiko det er for alvorlig sykdomsutvikling på omikron hos de uvaksinerte voksne. For de vaksinerte har man en god beskyttelse mot alvorlig sykdom, har kommuneoverlege Tove Røsstad sagt til Nidaros tidligere.

Tidligere i pandemien, før vaksineringen startet, var det noen andre helt klare koronasymptomer man måtte være obs på.

  • Feber
  • Hoste
  • Tungpustethet
  • Nedsatt/tap av lukte- og/eller smakssans

Nye symptomer

Nå har dette endret seg. Og en andel av de vaksinerte vil kanskje ikke ha så merkbare symptomer at de skjønner at de er smittet.

– De som får symptomer vil få noen av de samme symptomene som de som er uvaksinert, bare i mildere form. Det vil si at de vil kunne få milde forkjølelsessymptomer som for eksempel rennende nese, hodepine, tretthet/slapphet, nysing, og sår hals, sier Sara Viksmoen Watle til Lommelegen.no.

Hun er overlege og spesialist i barnesykdommer ved avdeling for smittevern og vaksine ved Folkehelseinstituttet.

– Det hele kan også starte med at de ikke føler seg i form, og har vondt i kroppen, opplever kvalme eller tett nese, fortsetter hun.

Det er den muterte koronavarianten omikron som dominerer i Trondheim og landet for øvrig nå. Til Lommelegen sier Watle at det stort sett er de samme symptomene som går igjen for omikron-smittede som for de som er smittet med delta.

– Men det kan kanskje se ut til at det er noe vanligere med sår hals, og mindre vanlig å miste smaks- eller luktesansen, ved smitte med omikronvarianten i forhold til deltavarianten, sier hun.

Vanligste symptomer

En sammenligning av symptomer i desember 2021 og oktober, gjennomført av forskere bak ZOE-studiet (pågående studie om covid-19 globalt), viste at de fem vanligste symptomene i begge perioder var rennende nese, hodepine, utmattelse, nysing og sår hals.

Det var delta-varianten som dominerte i desember, og omikron kom for fullt til Norge i månedsskiftet november/desember.

For øyeblikket er det hurtigtest som gjelder i Trondheim. Det er opp til de som tester positivt på hurtigtest å melde fra til kommunen om resultatet selv. Det gjør du på hjemmesidene deres.

Tester du positivt med hurtigtest nå, er det veldig stor sannsynlighet for at du har korona, selv om PCR-testen har større følsomhet.

På Helse Norge og kommunens hjemmeside er det en oversikt over hva du skal gjøre dersom du har fått påvist smitte.

  • Gå i isolasjon. Pålagt isolasjon i minst fire døgn fra symptomene startet. Du må i tillegg ha vært feberfri i minst 24 timer uten bruk av smertestillende. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke. Har du ikke symptomer? Du skal likevel være i isolasjon i seks døgn fra testtidspunkt.
  • Informer dine nærkontakter. Du har selv ansvaret for å varsle nærkontakter om at du er smittet med covid-19. En nærkontakt er noen du har vært nær mindre enn 48 timer før du fikk de første symptomene eller fra testtidspunkt dersom du er symptomfri. En nærkontakt har vært under to meter avstand fra deg i mer enn 15 minutter, eller er en du har hatt direkte fysisk kontakt med.
  • Registrer deg som smittet på nett. Hvis du har testet deg på teststasjonen, går det automatisk.