Av 15 nominerte skoler fra hele landet var det Stigeråsen skole i Skien som ble kåret til vinneren. Elevrådsleder Jørgen Bertin Bjerkøen Lindberg (12) fikk nyheten forrige fredag, men måtte holde det hemmelig til det skulle offentliggjøres torsdag 3. oktober.

– Det har ikke vært så veldig vanskelig, sier han om hemmeligholdet.

– Hylte av glede

Nestleder i elevrådet, Maram Alayoubi, sier at elevene hylte av glede da nyheten ble kjent.

Rektor Kim Aas og kontaktlærer for 1. trinn, Lilly Marie Jamtvedt, er også storfornøyde over at skolen får Dronning Sonjas skolepris.

– Vi er kjempestolte over å få den – vi er veldig overrasket og veldig glade. Det er en gjev pris å få. Og vi synes også det var veldig fint at juryen var enstemmig, sier rektor Kim Aas.

Han forklarer at skolen deres i lang tid, også før hans tid som rektor, har jobbet for at alle elevene skal føle seg inkludert.

– Elevene skal få et grunnlag for å komme seg videre gjennom videregående skole. Og alle skal oppleve at de hører til. Det skal være positive aktiviteter på skolen, sier Aas.

Skolen arrangerer flere typer gratis aktiviteter etter skoletid, deriblant skolekor, svømming, musikkverksted og fotball. Og de har også mat før aktivitetene. Skolen benytter seg av de ansattes kompetanse, og flere aktiviteter arrangeres i samarbeid med andre, som for eksempel Skien kulturskole og Odd.

Får 250 000 kroner

Dronning Sonjas skolepris for likeverd og inkludering 2019 består av et maleri laget av dronning Sonja, et diplom og 250 000 kroner. Og 2. desember kommer dronning Sonja til Stigeråsen skole, for å dele ut prisen.

– Vi skal lage et veldig bra program, lover Aas, som legger til at elevene skal være med når de skal bestemme hva prispengene skal brukes til.

Kommunalsjef for oppvekst i Skien kommune, Grete Gjelten, ble rørt til tårer da hun fikk nyheten.

– Stigeråsen skole har over flere år gjennom målrettet arbeid oppnådd gode faglige resultater. Mest imponerende er allikevel fokuset på inkludering og mangfold som har ført til kreative løsninger og tiltak som utvider tilbud og gjør Stigeråsen til «Mer enn en skole». Jeg er stolt av elever, ledelse, ansatte og foreldre som sammen løfter skolen til en viktig ressurs i nærmiljøet, sier Gjelten.

Juryleder Inga Bolstad sier at Stigeråsen skole er en verdig vinner.

– Skolen har i flere år utmerket seg med et systematisk, langsiktig og helhetlig arbeide for å skape en inkluderende skole, motvirke utenforskap og være et godt sted å være for alle, sier juryleder Inga Bostad.

Storfint besøk

Også kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner gratulerer skolen.

– Gratulerer til Stigeråsen skole, både til elever, lærere og alle ansatte! Skolen lykkes med integrering, inkludering og får til et godt samarbeid mellom elever, lærere og foresatte. Innsatsen som legges ned viser at skolen jobber målrettet og de viser i praksis at Stigeråsen skole er mer enn en skole, sier Sanner.

Kommunikasjonssjef i Skien kommune, Anne Spånem, sier at Porsgrunn videregående skole fikk prisen for noen år siden, men at det er første gang en skole i Skien vinner denne prisen.

– Dronning Sonja blir hele Skiens gjest denne dagen, sier Spånem, som legger til at både fylkesmannen, politimesteren, ministeren og andre inviterte gjester kommer til Stigeråsen skole under det kongelige besøket 2. desember.