– Det er ikke sånn at siden du er fra Brattås så har du full kontroll på alle veier og kriker og kroker i Skien?

– Jeg prøver å holde meg unna Skien. Jeg trives best i Porsgrunn, ler Hans Petter Mathisen (30).

– I hvert fall etter det her?

– Ja, i hvert fall etter det her. Jeg skal aldri tilbake hit, fleiper han.

Rundt 100 000 besøkende er ventet til Skien denne uka. Onsdag gikk startskuddet for NM-veka, etterfulgt av blant annet orienteringssprint med mål ved Ibsenhuset.

– Veldig dårlig

Hans Petter Mathisen var skuffet over egen innsats etter 26. plassen. 30-åringen fra Porsgrunn kom i mål halvannet minutt bak vinneren, Eirik Langedal Breivik.

– Det var veldig dårlig, men jeg hadde egentlig regnet med det. Jeg trives mye bedre i skogen. Jeg er her egentlig bare fordi det er på hjemmebane. Vanligvis så løper jeg ikke sprint, og da er man dårlig forberedt både fysisk og teknisk. Jeg løp altfor sakte og gjorde mange dumme veivalg, sier Mathisen.

Videre forklarer han litt om forskjellen fra det å løpe i skogen.

– Underlaget først og fremst. Jeg er vant til at det er mykt og ikke hardt i bakken. Det blir en annen måte å løpe på. Så er det veldig mange retningsforandringer og veldig kort, så man trenger mer fart på en måte. Også er det det tekniske. I skogen handler det bare om å ligge under streken, men her er det å ta de beste veivalgene for man kan ikke løpe over alle husene, ler Mathisen.

Brattås-karen synes likevel var det var stas å delta på det som må kalles hjemmebane. Konseptet NM-veka er han fan av.

– Det er veldig gøy at orientering kan komme på tv. Jeg synes det var gøy å løpe på hjemmebane, så jeg prøvde å gjøre mitt beste, men jeg var ikke godt nok forberedt, gjentar han.

Familien i sving

Mathisen kommer fra en skikkelig o-familie, og det sto ikke på kjentfolk rundt løypa.

– Mamma står i mål, pappa snakker på høyttaleren, og tante sto på start. Så det er familie overalt, smiler han.

Første uka i august skal han løpe EM. Som TA tidligere har omtalt, har Mathisen fått fart på løpingen etter at han egentlig trappet litt ned.

– Jeg har holdt det ved like, men det var en periode da jeg bare jobbet 20 prosent deltid og satset for fullt. Men nå studerer jeg 100 prosent, og hadde vel egentlig lagt vekk ambisjonene litt. Men så har det vist seg at litt balanse i livet har gjort at det har gått bedre. Litt lavere skuldre og sånt, sier Mathisen, som skal forberede seg godt før EM.

– Det blir en rolig sommer med mye trening. Jeg skal noen dager til Italia, men det er egentlig for å løpe orientering. Ferien blir å trene og hvile så mye som mulig, så det blir en ganske kjedelig ferie, gliser han.

Fornøyd arrangør

Onsdagens o-sprint ble arrangert av Skien orienteringsklubb og Porsgrunn orienteringslag.

– Det er en del varianter i løypene. Man ser at folk velger ulikt og da slår det ut. Og det ser ut til å fungere veldig bra, sier Espen Raastad.

– Det er vel akkurat som planlagt?

– Ja, det er jo det vi ønsker. Vi har laget en utfordring som løperne virker å sette pris på, og vi får reale konkurranser, sier han.

Folk fra klubbene har stått på for å få mesterskapet i havn.

– Dette hadde ikke latt seg gjøre uten en masse frivillige. Nå er vi drøyt 70 funksjonærer i gang. Det er ganske mange i en konkurranse med 95 deltakere, men det er liksom et hakk høyere kvalitet enn vi er vant til. Så vi passer på at alt flyter som det skal, sier Raastad, som syntes det var stas å skue utover målområdet med all aktiviteten.

– Dette har vi gledet oss til. Det har vært korona, nedstengninger og ikke mulig å arrangere konkurranser. Nå har vi fått friheten tilbake, og det er moro å ha dette her i en by som Skien, sier han.