– Hvaldimir er en veldig sosial hval. Han er oppsøkende mot mennesker, som gjør at man får han på close hold, forteller marinbiolog og leder for Team Hvaldimir, Sebastian Strand til TA.

Den kjente hvithvalen har vært kjendis i Norge siden han først dukket opp ved Rolvsøya i Finnmark i slutten av april 2019. Siden har den relativt tamme hvalen oppsøkt en rekke plasser og tiltrukket seg store mengder med oppmerksomhet.

I går ble Hvaldimir oppdaget i Telemark.

– Han har bevegd seg langs kysten i høy fart i nylig tid, forteller Strand.

LES OGSÅ: Sjekk hvem som dukket opp!

Ber folk vise hensyn

– Jeg unner alle å få en fantastisk opplevelse med det mest fascinerende dyret jeg har vært borti.

Det er en rekke hensyn marinbiologen ber folk ta. Blant annet ber han båtfører slå av propellen dersom Hvaldimir kommer nær.

– Vi ser helst at mest mulig interaksjon med han skjer fra land, men om han kommer mot en båt, er det viktig at propellen skrus av. Særlig om det er flere båter rundt ham. Det kan være svært farlig, forteller han.

Strand oppfordrer publikum til å respektere Hvaldimir, særlig om han ligger i ro et sted.

– Da ligger han og hviler. De mulighetene han har til det, er ikke mange. Derfor er det svært viktig at folk lar han få slappe av. Samme når han spiser.

LES OGSÅ: Reagerer etter «ny type» tyveri: – Det er livsfarlig

Er redd for helsa

Strand og Team Hvaldimir frykter for livet til kjendishvalen dersom han forviller seg inn i Oslofjorden. Han har ennå ikke vært innom der, men er veldig nærme, ifølge Strand.

– Vi frykter for helsa hans dersom han ender opp der. Det er lite tilgang på mat og kan være svært mye trafikk. Da kommer han ikke til å ta seg tid til å spise eller sove, dessverre.

Hvaldimir har ifølge marinbiologen allerede gått en del ned i vekt grunnet manko på mat og hvile. Det gjør at de er ekstra bekymret dersom han skulle ende opp i Oslofjorden.

– Han står allerede i høy risiko for å gå ned i vekt. Da er han veldig utsatt for infeksjoner og sykdom, som er hvorfor vi ber folk vise ekstra omhu rundt ham, for å sørge for at han blir her i mange år til.

I tillegg til å vise ekstra omhu, ønsker Team Hvaldimir også at publikum sender inn tips dersom de ser hvalen.

– Vi bruker ikke GPS på ham, derfor setter vi svært pris på at lokalbefolkningen tipser oss om de ser ham.

Ser du kjendishvalen, kan varsler sendes til [email protected] – eller direkte til Strand på [email protected].