I går møttes de på Skotfoss stadion, stedet der både midtbaneeleganten Tor Arne Sannerholt og det som ble en av de store norske spissene, Frode Johnsen, la grunnlaget for sine karrierer på fotballbanen.

Nå er Sannerholt engasjert og kunnskapsrik trener for Skotfoss, mens Johnsen fortsatt holder det gående som spiss i Odd.

BLIR PÅ BENKEN

– Frode er unik i sin generasjon. At han spiller toppfotball i en alder av 41, er fantastisk. Det handler om gener, flaks, dyktighet og sult. Frode har alt. Jeg er imponert, sier Sannerholt, som nå har blitt 47 år – og faktisk var på banen i 4. divisjon for Skotfoss så seint som i fjor.

Men det blir ikke spilletid på teknikeren kommende onsdag.

– Absolutt ikke noe innhopp på meg, smiler Sannerholt.

Han lengter heller ikke tilbake til toppfotballen:

– «Jeg hakke huet til det», sier han, som la opp på grunn av vonde hofter – som vel å merke fungerer bra nå.

– Jeg er en del av ispiggenerasjonen. Vi trente mye med ispigger om vinteren, og det satt sine spor, sier Sannerholt.

– I framtida tror jeg det blir mer normalt å holde på til man er opp mot 40 år, supplerer Johnsen.

– Andre som kommer litt oppi åra kommer kanskje inn de siste to minuttene, men Frode kan jo spille 90 minutter i hver kamp. Det er en prestasjon. Men jeg husker godt faren, Steen Rolf Johnsen. Han holdt på til han var 47, sier Skotfoss-treneren.

LEVERER VIKINGLOTTO

Når det kommer til onsdagens 1. rundekamp, har ikke Tor Arne Sannerholt den helt store troen.

– Jeg sliter litt med troverdigheten. Jeg vil jo ikke framstå som en naiv tullebukk. Alle på Skotfoss, inkludert meg selv, holder med Odd. Samtidig skal vi tro på oss selv. Jeg sier til spillerne at jeg leverer Vikinglotto hver onsdag, og jeg tror ikke jeg kommer til å vinne, men jeg håper. Og det er jo alltid en som vinner, smiler den fargerike treneren.

– Skotfoss som sted og klubb har allerede vunnet som har kommet til 1. runde og fått Odd her hjemme. Kampen blir tøff for oss, men vi skal stå høyt med fire spillere og ikke la Odd spille seg ut, lover han.

Frode Johnsen sier det blir spesielt å være tilbake på banen hvor han spilte så mye som liten og etter hvert større gutt.

– Det har blitt kjempefint her, sier han.

– Det blir en festkamp, men jeg tror ikke Skotfoss har noen sjanse til å gå videre. De trener ikke nok, og forskjellen bør være stor, legger 41-åringen til.

Tor Arne Sannerholt har seks Skotfoss-gutter og -menn i stallen. To av dem, Tom Schjerven (45) og Are Grønli (46), holder fortsatt koken, men om veteranene får bryne seg mot Frode Johnsen & co. er usikkert.

– Jeg holder laget tett, fastslår Sannerholt.

– FRODE SPILLER

Odd-trener Dag-Eilev Fagermo har sagt at han håper Skotfoss gir de unge spillerne fin og viktig erfaring. Tor Arne Sannerholt har også sine ønsker:

– Jeg håper Dag-Eilev bruker unggutta – minus Frode. Han må og skal spille, og det er jeg sikker på at han gjør, sier Sannerholt.

 – Vi ville gjerne ha Frode hit da han skulle hjem fra Japan, og jeg må si at jeg er skuffa over Dag-Eilev som henta ham til Odd da. Han er skuffa over at Molde bruker penger og henter spillere, men her tapte vi fordi Fagermo hadde mer penger enn oss, smiler Tor Arne Sannerholt i kjent stil.

Han var innom både Kongsvinger og Strømsgodset, men han spilte sammen med Frode Johnsen i Odd i 1995, -96, -97 og fram til Frode Johnsen ble solgt til Rosenborg for det som til slutt ble 16 millioner kroner i 1999.

Skotfoss hadde da krav på 25 prosent, noe som skapte hodebry for både Odd, Johnsen og Skotfoss.

– Da jeg gikk til Odd for 25 000 kroner var det vel ingen som tenkte at det skulle bli snakk om slike summer seks år seinere. Odd ville få ned prosenten til Skotfoss, og jeg måtte inn å mekle for at det skulle bli noe av overgangen, minnes Frode med et smil.

Skotfoss sa fra seg noen hundre tusen for at overgangen skulle bli en realitet, men satt likevel igjen med 2,5 millioner kroner, penger som har vært med og utviklet det flotte anlegget som kostet sju millioner kroner og nå er gjeldfritt.

– Skotfoss er selvsagt en helt spesiell klubb for meg, og at de fikk noen kroner er fullt fortjent, sier Frode Johnsen.

– Vi er, og har alltid vært, stolte av Frode. Om han har vært i Rosenborg, Japan eller på landslaget, så har han alltid fått fram at han er fra Skotfoss, sier to av klubbnestorene, John Grønli og Nils Lunden.

– Frode har betydd utrolig mye for Skotfoss. Pengene er én ting, men som person har han betydd mest. Hele Skotfoss er glad i Frode og Odd, avslutter Sannerholt.