Nå kan Einar få vind i håret på sykkeltur

ut på tur: Endelig kan Einar Egeland komme seg ut på tur. Det sørger Anne Stine Reidarsen, Tormod Hansen, Linda Bjørge, Jan Henry Fosstvedt og Mary-Ann Kjos for.foto: inge fjelddalen

ut på tur: Endelig kan Einar Egeland komme seg ut på tur. Det sørger Anne Stine Reidarsen, Tormod Hansen, Linda Bjørge, Jan Henry Fosstvedt og Mary-Ann Kjos for.foto: inge fjelddalen Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

SKIEN: Det har vært en formidabel suksess i Danmark. Nå er det i ferd med å bli en realitet i Skien: Et tilbud for alle til å komme seg ut på sykkeltur. Einar Egeland er lovet jomfruturen og han gleder seg enormt til å få surstoff i belgen.

DEL

Prosjektet heter «Sykling uten alder», og har kommet i gang ved Menstad bydelshus. Men det skal forhåpentligvis bli et tilbud til hele Skien, og da vil 15 sykehjem bli en del av ordningen.

Slagordet er med «Med rett til vind i håret» på tur med rickshawssykler med stort dobbel-sete foran. 

KOMME SEG UT

Dette skal ikke bare være et tilbud for eldre, men for alle som har nedsatt forflytningsevne.

- Dette er for alle som sitter inne, og som ikke har en sjanse til å komme ut, forteller Jan Henry Fosstvedt. Han jobber som frivillig og var med på å starte arbeidsgruppa som har holdt på med dette siden november.

- Vi ble presentert for dette i september, og siden da har det rullet videre, sier han.

- PRATER BARE OM VÆRET

De andre som er med i arbeidsgruppa er koordinator Linda Bjørge ved Menstad frivilligsentral, Tormod Hansen (frivillig), Mary-Ann Kjos (frivillig), Anne Stine Reidarsen (enhetsleder for Haugsåsen bokollektiver) og Ragna Skare (kulturformidlere ved Menstad bydelshus).

Einar Egeland (59) har blitt lovet den første turen, når den første sykkelen er på plass i midten av mars.

Han gleder seg noe enormt til turen. Nå sitter han bare inne med avisene, og leser forlengs og baklengs.

- Nå har han begynt å lese mellom linjene sier han til meg, men det er ikke så spennende det heller, ler Fosstvedt.

- Vi blir bare sittende inne å prate om været. Jeg gleder meg til sykkeltur så jeg får trimmet jazzpedalen, sier han til TA.

Beina er ikke lenger aktive, men replikkene kommer tett fra beboeren som nå er henvist til rullestolen.

- Jeg kommer ikke så langt med den, selv om jeg har vært ved travbanen. Men det er lenge siden nå, forteller han.

- Er det noe spesielt sted du gjerne vil se, Einar?

- Det er ikke så viktig. Bare jeg kommer ut så jeg får surstoff i belgen, forteller han.

Han har bodd på grensa mellom Skien og Porsgrunn. Barndomshjemmet var i Porsgrunn, men så flyttet han 150 meter og da var han innenfor grensa til Skien.

- MELLOM BARKEN OG VEDEN

- Jeg har bodd mellom barken og veden. På den ene sida hadde jeg Borgestadklinikken (Blå kors) og på andre sida var det prestebolig. Nå har jeg flagget ut til Haugsåsen, sier han.

Og høster igjen stor latter for sin slagferdighet.

Men dette sykkelprosjektet er ikke i mål ennå. Neste etappe er bystyret i Skien 12. mars der det skal bli presentert.

- Vi håper kommunen kan hjelpe oss økonomisk, og kjenner sin besøkelsestid. Det er et forebyggende helseaspekt her, både for brukerne og de frivillige, påpeker arbeidsgruppa.

Som også søker seg ut mot sponsorer og frivillige økonomiske bidrag.

- Vi har anslått at vi trenger ca. 930 000 kroner. 750 000 er til 15 sykler, og så blir det et lite behov for oppbevaring og tilgjengelighet for syklene.

«Sykling uten alder» er et konsept som ble  opprinnelig startet i København for ca. to år siden. Det har også spredt seg til enkelte steder i Norge.

BASERT PÅ FRIVILLIGHET

- Vi er ikke først ut i Norge, men vi alene om denne modellen. Dette skal være basert på frivillighet, og skal ikke være i kommunal regi, påpeker Fosstvedt. 

Syklene skal betjenes av frivillige sykkelpiloter, som de gjerne vil ha flere av. Noen har meldt seg allerede. Syklene har elektrisk hjelpemotor, så du trenger ikke å ha stålkondis.

- Jeg tenker mest på brukerne, som skal ha glede av dette, men som pilot får du mye igjen selv også, mener Mary-Ann Kjos, en av de frivillige.

- Jeg ser på dette også som en mulighet til å få bedre helse selv, forklarer Jan Henry Fosstvedt.

Men det er også en mulighet til å få kontakt med mennesker som har mange historier å fortelle. Ikke minst hvis du er så heldig at du får Einar Egeland med på sykkeltur.

Artikkeltags