Advarer mot utenlandske båtbander

Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: En eller flere utenlandske båtbander er allerede på plass i Norge for å stjele dyre båtmotorer fra opplagsplasser. Politiet ber nå folk om å være ekstra på vakt.

DEL

Politiet har i flere år slitt med bander som kommer til opplagsplasser hvor de enkelt kan frakte ut påhengsmotorer til en verdi av flere millioner kroner.

- Vi har etterretningsinformasjon som sier at utenlandske båtbander enten er på vei til eller allerede er på plass i vårt område, sier leder for Grenseløs-samarbeidet i politiet, Odd Skei Kostveit.

Dette er ingen ny form for kriminalitet, men det som er spesielt nå er at tyvene slår til så tidlig. Politiet vet ikke hvor og når tyvene slår til men de opererer gjerne langs hele kysten. De har flere ganger tidligere vært i Telemark.

MOBILE VINNINGSKRIMINELLE

- Det kan være den snøfattige vinteren som gjør det enklere for tyvene å komme frem med varebiler for å få fraktet motorene vekk, sier Skei Kostveit.

Disse mobile vinningskriminelle forsyner seg ikke med båtene, men nøyer seg med å stjele motorer som de så frakter tilbake til hjemlandet for salg. Vanligvis er disse bandene mest aktive i april/mai og i september/oktober.

POLSK BANDE

I 2012 pågrep politiet i samarbeid med polsk politi en bande mistenkt for ikke mindre enn 100 tyverier fra svenskegrensen til Hordaland i perioden 2007 til 2011. Etter at disse bandene ble tatt kunne forsikringsbransjen melde om at slike tyverier i en periode gikk ned med 75 prosent.

- Dette viser at det nytter å gjøre noe med dette, understreker Kostveit. Vi kjenner til flere slike mobile vinningskriminelle og det er grupper både fra Polen og Litauen, fortsetter han.

SJEKKLISTE

Politiet ber nå båteiere om å være litt ekstra på vakt. Han har også noen råd som kan gjøre jobben vanskeligere for tyvene.

- Vi anbefaler båthavner om å sperre tilgangen med bil fra opplagsplassene slik at det blir vanskeligere å frakte motorene ut fra området, sier Kostveit. Det vanlige da er å bruke bom, betongsperringer eller for eksempel en truck. Et annet knep er å ta av propellen og motordekselet.

- Det vil gjøre motoren mindre atraktiv for tyvene siden de da må skaffe dette før de kan selge motoren, sier Skei Kostveit. Han ber også båteiere om å melde all mistenkelig aktivitet til politiet.

- Det er nyttig for oss om de noterer bilnummeret på mistenkelige varebiler, avslutter lederen for operasjon Grenseløs i Politiet.

Artikkeltags