Dagene gikk til å ligge i sengen og gråte. Til slutt så fremtiden så mørk ut at Frida Linnea Dahl begynte å tenke på å ta sitt eget liv.
– Jeg ble til slutt akuttinnlagt på sykehuset i Sandviken, og ble dagen etter overført til distriktspsykiatrisk avdeling (DPS) der jeg bodde i en måned, forteller Dahl.
Sykdommen som gjorde Dahldeprimert er noe 15 prosent av alle kvinner i fertil alder har.
Forsto ikke hva det var
– Jeg hadde lite energi, og ville ikke lenger gjøre ting som vanligvis gjør meg glad. Jeg følte meg ikke lenger som meg selv.
Lenge prøvde hun å skyve de mørke tankene vekk, men tilstanden ble stadig forverret.
– Det ble lettere å håndtere med en gang jeg anerkjente at jeg var deprimert. Det ble også lettere å snakke med de rundt meg, og jeg følte meg ikke lenger like presset til å underholde og være morsom hele tiden. Da jeg aksepterte depresjonen skjønte jeg også at jeg måtte gjøre noe.
Frida oppsøkte hjelp, men fikk avslag fra DPSflere ganger. Hun var ikke syk nok. Først da hun ble akuttinnlagt med suicidale tanker fikk hun hjelp.
– Det er helt latterlig at det var det som måtte til for å få hjelp. Jeg var akkurat like syk som da jeg fikk avslag, forteller hun oppgitt.
– En lettelse
Under en gynekologisk undersøkelse fikk Dahl diagnosen som skulle forandre hele livet hennes. Hun fikk påvist Polycystisk ovariesyndrom, også kjent som PCOS.
– Gynekologen sa det klart og tydelig: Du har altfor mange egg i eggstokkene, de overproduseres, men modnes ikke.
Selv om PCOS-diagnosen ikke var noe Dahl ønsket seg, hadde hun endelig fått et svar på hvorfor hun følte seg som hun gjorde.
– Det var jo en lettelse å få et svar, selv om jeg aldri før hadde hørt om sykdommen. Nå fikk jeg noe å skylde på. Om jeg kan stabilisere PCOS-en kan jeg også kontrollere depresjonen.
Økt risiko for angst og depresjon
Jan Mellembakken er gynekolog hos Volvat, og ekspert på infertilitet, PCOS og endometriose. Han forteller til Nettavisen at kvinner med PCOS har tre ganger økt risiko for angst og depresjon.
– Man kjenner ikke årsaken. Noe kan forklares med økt vekt, økt hårvekst og akne. Men noe kan nok forklares med endrede hormoner.
Han forteller at deprimerte kvinner med PCOS vil ha god nytte av samtaler og terapi, men at konkrete problemer knyttet til sykdommen også må løses.
– Jeg har gått til samtaleterapi, men det hjalp meg ikke så mye. Det var jo ikke noe spesifikt jeg var lei meg for. Det var en hormonell ubalanse i kroppen min som gjorde meg så trist og nedstemt, forteller Dahl
Hun har også forsøkt behandling med antidepressiver, som har som formål å stabilisere humøret.
– Det skal liksom flate ut humøret, og gjøre deg mindre trist og glad. Jeg var jo aldri glad, så sånn sett hjalp det meg bort fra det veldig triste.
I dag har hun det bedre, men sliter fortsatt med depresjon. Hun er sykmeldt fra jobben som vekter, og får arbeidsavklaringspenger fra Nav. Nylig har hun begynt med kognitiv behandling hos psykolog, som hun så langt trives med. Å stabilisere PCOS-en har hjulpet for å få det bedre.
Diskriminert gruppe
Mellembakken forteller at det ikke bare er PCOS som kan gjøre kvinner deprimerte. Endometriose er også en kvinnesykdom som er relatert til økt forekomst av angst og depresjon, og redusert livskvalitet.
– Noen kvinner sliter med smerter i underlivet grunnet endometriose eller Vulvodyni. De klarer ikke ha sex, og noen kan da ikke bli gravide. Jeg har hatt pasienter som sier: «Jeg kan ikke brukes til noen ting». Da blir man jo fortvilet og deprimert.
– Kvinner er en diskriminert gruppe i forskningssammenheng. Kunnskap blant helsepersonell er også for lav. Det er også et globalt fenomen. Det gjelder også andre sykdommer som risiko for hjertesykdom dersom man har hatt svangerskapsforgiftning. Kanskje det gjenspeiler mindre interesse for kvinnesykdommer.
Han beskriver helsevesenet som en «produksjonsbedrift» der man er for opptatt av antallet pasienter, fremfor lesing og kunnskapsbygging.
– Det rant ut med badevannet etter at NPM (New Public Management) tok over hele helsevesenet. Pengene styrer alt. Har du hørt helseministeren snakke om faglig utvikling og oppdatering? Nei. Har du hørt henne snakke om penger og budsjett. JA.
– Det bør forskes mer på PCOS og andre områder innen kvinnehelse. Nå er det kvinners tur!
Sjenerende symptomer
– Det er ikke en sykdom som får deg til å føle deg veldig sexy, forteller Dahl.
Sykdommen bærer med seg en rekke andre symptomer som blant annet overvekt, økt hårvekst og akne.
– Jeg føler meg som en hårete gorilla. Det er ikke kult å legge på seg uansett hvor mye du trener og hvor sunt du spiser.
Dahl har selv kjent på flere av symptomene i flere år, uten å vite hva det kom av.
– Jeg har slitt mye med trøtthet på dagtid, søvnvansker om kvelden. Jeg har slitt med å gå ned i vekt, og kan gå opp fem kilo på to uker uten å ha spist noe særlig annerledes. Jeg sliter også med overdreven hårvekst. Det vokser hår både på magen og haken. Det er ikke kult, og jeg føler meg som en hårete gorilla.
Hun beskriver oppveksten med disse symptomene som slitsomt, særlig om sommeren da man gjerne går mer lettkledd.
– Jeg kunne bruke kvelden før vi skulle ut og bade på å barbere hele kroppen. Dagen etterpå hadde det allerede vokst ut igjen, og jeg kunne få kommentarer som: «Har du glemt å barbere deg eller?» etterfulgt av latter. I tillegg reagerte huden min dårlig på barberingen, og jeg fikk betennelser og røde nupper.
– Hadde vært hyklersk å ikke dele
Dahl etterlyser mer informasjon om sykdommen.
– Det suger å ha PCOS, og det suger ekstra mye å ikke vite hva du skal gjøre med det. Det finnes altfor lite informasjon, og alt jeg kan har jeg måtte lære meg selv.
Dahl har over 42.000 følgere og over 3 millioner likerklikk på det populære mediet TikTok, under navnet @rarefrida. Det ble for henne en selvfølge å snakke åpent om både depresjon og PCOS til følgerne sine.
– Jeg begynte å få en ganske stor profil på TikTok, der jeg deler åpent om hele livet mitt. Jeg følte det ville være hyklersk å la være å dele det som er vanskelig, så da ble det også naturlig å dele årsaken når jeg fant ut om PCOS.
Hun har fått enorm respons på innholdet hun har laget om PCOS, der hun forteller åpent om hvordan det er.
– Det er veldig mange som har tatt kontakt etter at jeg åpnet meg opp om sykdommen. Mange deler tips og erfaringer, mens andre spør om råd. Det virker som om folk generelt er takknemlige for å ha noen å snakke om det med.