Dagene gikk til å ligge i sengen og gråte. Til slutt så fremtiden så mørk ut at Frida Linnea Dahl begynte å tenke på å ta sitt eget liv.

– Jeg ble til slutt akuttinnlagt på sykehuset i Sandviken, og ble dagen etter overført til distriktspsykiatrisk avdeling (DPS) der jeg bodde i en måned, forteller Dahl.

Sykdommen som gjorde Dahldeprimert er noe 15 prosent av alle kvinner i fertil alder har.

Forsto ikke hva det var

– Jeg hadde lite energi, og ville ikke lenger gjøre ting som vanligvis gjør meg glad. Jeg følte meg ikke lenger som meg selv.

Lenge prøvde hun å skyve de mørke tankene vekk, men tilstanden ble stadig forverret.

– Det ble lettere å håndtere med en gang jeg anerkjente at jeg var deprimert. Det ble også lettere å snakke med de rundt meg, og jeg følte meg ikke lenger like presset til å underholde og være morsom hele tiden. Da jeg aksepterte depresjonen skjønte jeg også at jeg måtte gjøre noe.

Frida oppsøkte hjelp, men fikk avslag fra DPSflere ganger. Hun var ikke syk nok. Først da hun ble akuttinnlagt med suicidale tanker fikk hun hjelp.

– Det er helt latterlig at det var det som måtte til for å få hjelp. Jeg var akkurat like syk som da jeg fikk avslag, forteller hun oppgitt.

– En lettelse

Under en gynekologisk undersøkelse fikk Dahl diagnosen som skulle forandre hele livet hennes. Hun fikk påvist Polycystisk ovariesyndrom, også kjent som PCOS.

– Gynekologen sa det klart og tydelig: Du har altfor mange egg i eggstokkene, de overproduseres, men modnes ikke.

Hva er PCOS?

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) kjennetegnes av at hormonene er i ubalanse. Dette fører til at eggcellene i eggstokkene ikke får modnet skikkelig, men blir til væskefylte hulrom (cyster) og eggløsningen uteblir.

(PCOS) er den vanligste hormonelle (endokrine) forstyrrelsen hos kvinner. Tilstanden rammer 10-15% av alle kvinner og kan gi mange helseproblemer som følge av den hormonelle ubalansen. Kvinner med PCOS kan ha et bredt symptombilde som følge av høye androgennivåer, insulinresistens og økt inflammasjon. Syndromet påvirker den rammede endokrint, metabolsk, reproduktivt og emosjonelt.

Østrogener, androgener og progesteron er tre typer hormoner fra eggstokkene som påvirkes mest. Disse hormonene påvirker kroppen på flere måter, blant annet menstruasjonen, eggløsningen, hårveksten på kroppen og i ansiktet.

Vi vet ikke hvorfor noen kvinner får PCOS, men det ser ut til å være arvelig.

Hentet fra PCOS Norge og HelseNorge

Selv om PCOS-diagnosen ikke var noe Dahl ønsket seg, hadde hun endelig fått et svar på hvorfor hun følte seg som hun gjorde.

– Det var jo en lettelse å få et svar, selv om jeg aldri før hadde hørt om sykdommen. Nå fikk jeg noe å skylde på. Om jeg kan stabilisere PCOS-en kan jeg også kontrollere depresjonen.

Økt risiko for angst og depresjon

Jan Mellembakken er gynekolog hos Volvat, og ekspert på infertilitet, PCOS og endometriose. Han forteller til Nettavisen at kvinner med PCOS har tre ganger økt risiko for angst og depresjon.

– Man kjenner ikke årsaken. Noe kan forklares med økt vekt, økt hårvekst og akne. Men noe kan nok forklares med endrede hormoner.

Han forteller at deprimerte kvinner med PCOS vil ha god nytte av samtaler og terapi, men at konkrete problemer knyttet til sykdommen også må løses.

– Jeg har gått til samtaleterapi, men det hjalp meg ikke så mye. Det var jo ikke noe spesifikt jeg var lei meg for. Det var en hormonell ubalanse i kroppen min som gjorde meg så trist og nedstemt, forteller Dahl

Trenger du noen å snakke med?

Er det akutt fare for at du vil skade deg eller ta livet ditt? Ring 113.

Det finnes også flere hjelpetelefoner, chat-tjenester og støttegrupper der du kan dele tanker og følelser helt anonymt, og få støtte, råd og veiledning.

Akutte, men ikke livstruende situasjoner:

Fastlegen din har en øyeblikkelig hjelp-funksjon på dagtid. Fastlegen har informasjon om ulike hjelpetilbud der du bor, og kan bistå med å ta kontakt og sende henvisning der dette er nødvendig, det kan være psykolog eller øvrig behandling i kommunen eller i spesialisthelsetjenesten.

Når problemet ikke er livstruende, men heller ikke kan vente til du får kontakt med fastlegen i åpningstiden, ring lokal legevakt på telefon 116 117.

På legevakten får du kontakt med helsepersonell som er trent på å vurdere alvorlighet og hastegrad på situasjonen. Legevakten har også oversikt over andre relevante tjenester i kommunen som kan hjelpe deg.

For barn og unge:

Her finner du flere hjelpetelefoner, chat-tjenester og støttegrupper som kan være til hjelp når du har det vanskelig.

Kilde: Helsenorge

Hun har også forsøkt behandling med antidepressiver, som har som formål å stabilisere humøret.

– Det skal liksom flate ut humøret, og gjøre deg mindre trist og glad. Jeg var jo aldri glad, så sånn sett hjalp det meg bort fra det veldig triste.

I dag har hun det bedre, men sliter fortsatt med depresjon. Hun er sykmeldt fra jobben som vekter, og får arbeidsavklaringspenger fra Nav. Nylig har hun begynt med kognitiv behandling hos psykolog, som hun så langt trives med. Å stabilisere PCOS-en har hjulpet for å få det bedre.

Diskriminert gruppe

Mellembakken forteller at det ikke bare er PCOS som kan gjøre kvinner deprimerte. Endometriose er også en kvinnesykdom som er relatert til økt forekomst av angst og depresjon, og redusert livskvalitet.

– Noen kvinner sliter med smerter i underlivet grunnet endometriose eller Vulvodyni. De klarer ikke ha sex, og noen kan da ikke bli gravide. Jeg har hatt pasienter som sier: «Jeg kan ikke brukes til noen ting». Da blir man jo fortvilet og deprimert.

– Kvinner er en diskriminert gruppe i forskningssammenheng. Kunnskap blant helsepersonell er også for lav. Det er også et globalt fenomen. Det gjelder også andre sykdommer som risiko for hjertesykdom dersom man har hatt svangerskapsforgiftning. Kanskje det gjenspeiler mindre interesse for kvinnesykdommer.

Han beskriver helsevesenet som en «produksjonsbedrift» der man er for opptatt av antallet pasienter, fremfor lesing og kunnskapsbygging.

– Det rant ut med badevannet etter at NPM (New Public Management) tok over hele helsevesenet. Pengene styrer alt. Har du hørt helseministeren snakke om faglig utvikling og oppdatering? Nei. Har du hørt henne snakke om penger og budsjett. JA.

– Det bør forskes mer på PCOS og andre områder innen kvinnehelse. Nå er det kvinners tur!

Sjenerende symptomer

– Det er ikke en sykdom som får deg til å føle deg veldig sexy, forteller Dahl.

Sykdommen bærer med seg en rekke andre symptomer som blant annet overvekt, økt hårvekst og akne.

– Jeg føler meg som en hårete gorilla. Det er ikke kult å legge på seg uansett hvor mye du trener og hvor sunt du spiser.

Symptomer på PCOS

 • Sjeldne, uregelmessige eller sparsomme menstruasjoner (oligomenorrhea)
 • Forstørrede eggstokker med mange små cyster/follikler
 • Manglende eggløsning (anovulasjon)
 • Insulinresistens
 • Overvekt (gjerne sentrert rundt mageregionen) og uforklarlig vektøkning
 • Økt kroppsbehåring, særlig overleppe, kinn, overarmer, bryst, mage og rygg (hirsutisme)
 • Håravfall og tynt hår på hodet
 • Cravings/søtsug
 • Akne og/eller fet hud
 • Tretthet/fatigue
 • "Hjernetåke"
 • Ulike former for søvnproblemer, som insomnia og søvnapne
 • Angst og/eller depresjon
 • Ufrivillig barnløshet og infertilitet
 • Spontanabort og senabort
 • Underutviklede kjertelvev i brystene
 • Ulike former for spiseforstyrrelser
 • Tvangstanker
 • Lavt selvbilde
 • Hudmerker, hudstykker på størrelse med dråper som kan være like store som rosiner som vanligvis finnes i armhulene eller nakkeområdet (akrokordon)
 • En hudforandring der huden blir pigmentert og litt fortykket, mest uttalt i nakken, lysken, armhulene eller hudfoldene (acanthosis nigricans)
 • Manglende libido

Konsekvensene av PCOS kan være mange, og kvinner med PCOS er i risikogruppen til mange alvorlige helseproblemer:

 • Diabetes type 2
 • Høyt blodtrykk
 • Hjertesykdom og forhøyet kolesterol
 • Svangerskapsdiabetes
 • Ikke-alkoholisk fettleversykdom
 • Migrene
 • Astma
 • Livmorkreft

Hentet fra PCOS Norge

Dahl har selv kjent på flere av symptomene i flere år, uten å vite hva det kom av.

– Jeg har slitt mye med trøtthet på dagtid, søvnvansker om kvelden. Jeg har slitt med å gå ned i vekt, og kan gå opp fem kilo på to uker uten å ha spist noe særlig annerledes. Jeg sliter også med overdreven hårvekst. Det vokser hår både på magen og haken. Det er ikke kult, og jeg føler meg som en hårete gorilla.

Hun beskriver oppveksten med disse symptomene som slitsomt, særlig om sommeren da man gjerne går mer lettkledd.

– Jeg kunne bruke kvelden før vi skulle ut og bade på å barbere hele kroppen. Dagen etterpå hadde det allerede vokst ut igjen, og jeg kunne få kommentarer som: «Har du glemt å barbere deg eller?» etterfulgt av latter. I tillegg reagerte huden min dårlig på barberingen, og jeg fikk betennelser og røde nupper.

Behandling

Å bedre hormonbalansen vil hjelpe med lindring av symptomer ved PCOS.

 • Livsstilsendringer. De viktigste tiltakene for symptomlindring gjøres i hverdagen. Et sunt, balansert kosthold med fokus på rene næringskilder og balansert blodsukker kan motvirke uønsket vektøke. Daglig fysisk aktivitet, søvnrutiner og stressmestring kan også være avgjørende, men blir ofte glemt i det store behandlingsbildet.
 • P-piller. Kan benyttes for å lindre plagsomme symptomer som blødningsforstyrrelser, uønsket hårvekst, akne o.l.
 • Metformin. Bidrar til å redusere insulinresistens og holde blodsukkeret stabilt.
 • Laserbehandling. Benyttes ved uønsket hårvekst.
 • Spironolakton. Benyttes ved uønsket hårvekst.
 • Blødningsfremkallende medisiner. Ved langvarig uteblitt menstruasjon vil det være hensiktsmessig å ta blødningsfremkallende medikamenter for å forbygge endometriehyperplasi (forhindre at slimhinnen blir for tykk, som igjen kan øke risikoen for livmorkreft).
 • Eggløsningsstimulerende medisiner. I dag er letrozol det mest brukte preparatet ved barneønske. De fleste som ønsker å bli gravide, men sjelden eller aldri har eggløsning prøver letrozol før mer avansert og invaderende fertilitetsbehandling.
 • IVF (prøverørsbehandling). Der eggløsningsstimulerende medisiner ikke har resultert i graviditet, vil flere lykkes med IVF-behandling.
 • Elektrokauterisering (ovarialdrilling / LOD). Kirurgisk brenning punktvis på eggstokkene.
 • Kosttilskudd. Enkelte kosttilskudd kan være hensiktsmessige, som for eksempel D-vitamin, folat, magnesium, sink og inositol. Kosttilskudd bør kun tas i samråd med lege.

Hentet fra PCOS Norge

– Hadde vært hyklersk å ikke dele

Dahl etterlyser mer informasjon om sykdommen.

– Det suger å ha PCOS, og det suger ekstra mye å ikke vite hva du skal gjøre med det. Det finnes altfor lite informasjon, og alt jeg kan har jeg måtte lære meg selv.

Dahl har over 42.000 følgere og over 3 millioner likerklikk på det populære mediet TikTok, under navnet @rarefrida. Det ble for henne en selvfølge å snakke åpent om både depresjon og PCOS til følgerne sine.

@rarefrida

Dette var veldig sårt for meg å dele (spesielt med bildene) så be kind eller scroll videre. Har følt meg mye aleine om akkurat dette oppigjenom og flere ganger fått kommentarer når jeg går i badetøy «Frida du må ta på deg shortsen igjen du har glemt å shave» selvom jeg gjerne shavet topp til tå kvelden før. så to my fellow gorillas out there, pust ut og husk det er flere av oss.

♬ Somewhere Onlyyy We Knooow (Remix) - FAITAH NADA

– Jeg begynte å få en ganske stor profil på TikTok, der jeg deler åpent om hele livet mitt. Jeg følte det ville være hyklersk å la være å dele det som er vanskelig, så da ble det også naturlig å dele årsaken når jeg fant ut om PCOS.

Hun har fått enorm respons på innholdet hun har laget om PCOS, der hun forteller åpent om hvordan det er.

– Det er veldig mange som har tatt kontakt etter at jeg åpnet meg opp om sykdommen. Mange deler tips og erfaringer, mens andre spør om råd. Det virker som om folk generelt er takknemlige for å ha noen å snakke om det med.