Gå til sidens hovedinnhold

Framtidig investering i industrien kan være i fare: – Jeg er urolig

Artikkelen er over 1 år gammel

SKIEN: Flat rabatt gir økt nettleie for industrien, det har skapt uro. – På sikt kan dette ramme investeringene i Telemark. Jeg er urolig.

Det sier Terje Lien Aasland som sitter på Stortinget for Telemark, er medlem av Arbeiderpartiet og partiets næringspolitiske talsmann.

Utgangspunktet er at Statnett går inn for en flat rabatt på 50 prosent i nettleien for industrien. Det er meldt om at eksempelvis Norsk Hydros årlige kostnader kan bli økt med 250 millioner kroner; i Høyanger har hydro-direktøren slått alarm. I denne inngår også CO₂-kompensasjon.

Ministerkritisk

– Statnett burde ikke få lov til å gjennomføre et vedtak som gir slike negative utslag for industrien og som naturligvis også er relevant for Telemark, uttaler Terje Lien Aasland til TA.

Hans oppfatning er at olje- og energiminister Tina Bru burde tatt grep og sikret industrien en bedre og mer likeverdig ordning for nettleia.

Yara og Norcem

– Økt nettleie for industrien gir negative konsekvenser for bedriftenes konkurransekraft både i forhold til ulike aktører i markedet, men også internt i de ulike konsernene om framtidige investeringer og satsinger.

Han mener bedriftene som spesielt er utsatt i vårt område er Yara, Ineos og Norcem, men økt nettleie kan dessuten hindre framtidige industrietableringer og investering i vår region.

Nytteverdi

Aasland og Arbeiderpartiet er opptatt av stabile rammevilkår for industrien og peker på at tariffmodellene er nødt til å ta hensyn til nytteverdien nettet har for de større og stabile industriselskapene.

– Jeg mener regjeringen svikter når det gjelder denne problemstillingen.

EU og 2030

Et nytt rammeverk for CO₂-kompensasjon er det EU som står for, det skal gå fram til 2030. Hvis Norge blir definert som egen kraftregion kan det resultere i milliarder av kroner i økte utgifter for den kraftkrevende industrien.

– Hvordan dette vil slå ut lokalt er det for tidlig å si, men dersom Norge ble definert som en egen kraftregion hvor det ikke ble anledning til å gi norske industribedrifter kompensasjon på lik linje med industrien i andre land i Europa, vil det være katastrofalt for industriens framtid i vårt land. Her må regjeringen være tydelig over EU.