- Odds største fan i Finnmark

Odd-patriot Gunnar «Puskas» Schwaiger advarer lokalbefolkningen mot Odd og har likegodt dekorert bilen med et godt synlig varsel. 59-åringen, som har bodd i Alta siden 1981, tror Odd vinner 4-1.

Odd-patriot Gunnar «Puskas» Schwaiger advarer lokalbefolkningen mot Odd og har likegodt dekorert bilen med et godt synlig varsel. 59-åringen, som har bodd i Alta siden 1981, tror Odd vinner 4-1. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

- Puskas! Svarer mannen i den andre enden av røret. Jeg trodde den ungarske fotballegenden ikke lenger var blant oss, men Gunnar Schwaiger (59) har stjålet navnet.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Årets mest spennende helg ligger foran ham når favorittlaget Odd møter Alta i Finnmarkshallen søndag.

- Det blir stort, men ikke så lett for Odd som mange tror!

Gunnar «Puskas» Schwaiger har vært frelst i snart femti år. Odd-frelst. Kommende helg fyller han opp huset med likesinnede fra Skien. En hel skokk fra «Oddrane Supporterklubb» med Rune «Tribune» Eikeland i spissen har booket seg inn hos Puskas. Han tar i mot gjengen med åpne armer.

- Klart det! Jeg har bunkret litt øl og sånn. Det skal bli moro!

Gunnar Schwaiger - født og oppvokst i Skien - snakker et slags østfoldsk med et snev av Grenland. Det fins ikke fnugg av tonefall fra det høye nord tross et halvt liv i Alta.

LITT NERVØS

- De er gode. Den sjøltilliten de har fått etter seieren mot Kongsvinger samt at de ikke har noe å tape mot favoritten, er en skummel kombinasjon. De har nemlig ikke bare slått Kongsvinger, men også Tromsø 3-1 i tillegg til at de har spilt uavgjort mot Molde og Hødd.

- Er du litt nervøs?

- Litt betenkt, kanskje. Men selvfølgelig optimist.

Puskas omtaler Alta IF som de. Fotballklubben fra nord er langt fra noen kasteball, skal vi tro 59-åringen.

- De har en spiller ved navn Emanuel, en skikkelig hit. Kjemperask og dribler som en gud. Han kom rekende på ei fjøl fra Liberia eller et eller annet sted nedi der. De har også en ghaneser og en fra Elfenbenskysten, sier Puskas.

FØDT I SKIEN

Gunnar ble født i Skien i 1948. I Mælagata, tre hus ovenfor Blomquist på Lie. Derfor er det ingen bombe at hjertet banker for Odd.

Mannen fyller 60 1. september og minnes de gamle gutta med ærefrykt. Puskas rangerer spillere som Ove Ødegård, Per Jacobsen, Ragnar Larsen og Ewald Kihle særdeles høyt.

I semifinalen mot Fredrikstad i 1960 imponerte denne kvartetten en guttunge til de grader at han siden har vært hekta. Og det til tross for at han ikke har hatt adresse Skien på 40 år.

- Jeg bodde først i Sandefjord fra 1970-75 og i Göteborg fra 1975-81. Men fra 1981 har det vært Alta. Her driver han sin egen musikkforretning.

SNILL KONE

Gunnar Schwaiger har vært gift med kvinnen han traff under militærtjenesten i nord i 38 år.

- Hun er veldig snill og har latt meg holde på med Odd. Nå er alt lettere fordi flyreiser er blitt så billig. Det var verre før da en billett til Sør-Norge kunne koste seks-sju tusen. Da hendte det vel at det ble litt bråk, forteller Puskas.

Han får med seg de fleste av Odds kamper hver eneste sesong. Men det blir verre i år fordi TV2 Sport ikke sender fra 1. divisjon, slik de gjør fra eliteserien.

- I fjor så jeg alle kampene på TV2 Sport når jeg ikke satt på tribunen. Det blir som regel to-tre turer til Skien i løpet av sesongen. I år skal jeg også se Moss-Odd i Østfold, der jeg har to sønner, sier Schwaiger.

EVIG OPTIMIST

Gunnar Schwaiger er evig optimist når det gjelder gudene fra Skien. I fjor booket han straks både fly og hotell cupfinalehelgen i Oslo etter at Odd trakk Haugesund i semifinalen. Men som alle andre fans ble han snytt.

- Huff, ja. Det som skjedde i Haugesund var en stor smerte. De hadde vel noe sånt som 22-1 i cornere, men fikk aldri mål, sier Puskas.

Søndag satser han på at heiagjengen fra Skien gir skikkelig lyd fra seg i Finnmarkshallen. Hjemmepublikummet, som vil møte opp i et antall av drøyt tusen, skal få merke «Oddrane.»

- Heldigvis spiller Odd nå på kunstgress sjøl, og dekket her i hallen er lagt i fjor, så det er rimelig nytt og greit å spille på, tror jeg.

- Du skryter av Alta. Svakheter, da?

- De spiller litt for offensivt og dristig og slipper nesten alltid inn mål.

- Tips?

- Jeg har allerede tippet hos Walter. 4-1 til Odd.

Så da, så!

Artikkeltags