Gå til sidens hovedinnhold

Forventer koronakonkurser på tampen av året

TELEMARK: Politiet er forberedt på flere konkurser i slutten av koronaåret 2021, men om det også betyr at flere har stukket hånda ned i selskapets lommebok, gjenstår å se.

Flere bedrifter kan velte på tampen av året. Politiet er forberedt på flere koronakonkurser, men akkurat hva som blir utfallet av koronasituasjonen, er så langt uvisst.

Politiet er forberedt på flere konkurser, men om det vil bli avdekket straffbare handlinger, konkurskriminalitet, i forbindelse med dette, gjenstår å se.

– Man antar man vil se et antall konkurser i slutten av året, sier avsnittsleder for seksjon for økonomi- og miljøkriminalitet i Telemark, politioverbetjent Terje Stubb-Olsen.

Det er også en forventning NHO har. I et intervju i Dagsavisen i fjor, uttaler NHO-sjef Ole Erik Almlid, at faren ikke er over. NHO frykter at konkursene vil komme i inneværende år når krisehjelpen fra myndighetene fases ut og gjelden til bedriftene blir stor.

– Vi venter at det blir flere konkurser nå i 2021 enn i 2020. Det er nesten så man frøs fast situasjonen i 2020, uttalte Almlid til NTB i intervjuet.

LES OGSÅ: Her rant 30 millioner kroner rett ut – nå selges bygget for å redde stumpene

Lommebok

Jevnt over er det uansett en økende trend for politiets økoteam, som etterforsker økonomisk kriminalitet, at drivere forsyner seg av kassa til aksjeselskapet de eier eller er daglig leder for.

– Selskapets midler blir benyttet som egen lommebok. Det har vi sett over tid, sier Stubb-Olsen.

Politiet avventer nå situasjonen.

– Vi må vente og se. Blir det flere konkurser, vil politiet trolig få flere slike saker, men det er ikke sikkert, sier han.

Les også

Derfor ble restauranten kastet ut da gutteklubben flyttet inn – nå er de konkurs

Fjerner verdier

Bobestyrere, som blir oppnevnt når det åpnes konkurs i et foretak, varsler politiet hvis de oppdager kriminalitet i forbindelse med konkurser.

Noe som da ofte går igjen, er at personer eller selskapet selv har skjult eller fjernet verdier når konkursen er et faktum, slik at kreditorene ikke får dekket fordringene sine, altså det de har utestående med selskapet.

Annen type konkurskriminalitet som blir avdekket er at det er tatt ut penger ulovlig fra selskapet, eller man har droppet å sende inn selvangivelse eller momsoppgaver til myndighetene, slik at staten ikke har oversikt over driften.

Les også

Ikke la deg lure: – Er det for godt til å være sant, så er det ofte det

Færre konkurser i fjor

Da tallenes tale var klar på tampen av fjoråret, året da pandemien traff landet, viste det seg at færre bedrifter hadde gått konkurs i 2020 enn i 2019. Per november 2020 var det 3.240 konkurser mot 3.700 på samme tid året før. Det opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB) på sin nettside.

I det første koronaåret gikk i gjennomsnitt 67 selskaper dukken i uka.

Under finanskrisa i 2009 hadde til sammenligning 3.540 selskaper gått konkurs per november.

Da pandemien kom for litt over ett år siden stoppet Skatteetaten utsendelse av konkursbegjæringer, og trakk også flere som var sendt ut tilbake. Det er nå i ferd med å bli normalisert igjen.

Regjeringen innførte også en mulighet for å utsette betalingen av skatt og moms for selskaper som er rammet av koronapandemien.

I fjor benyttet 10.000 bedrifter seg av dette. Denne ordningen er forlenget ut juni i år.

Flere eksperter frykter en konkursbølge når disse må gjøre opp.