Gå til sidens hovedinnhold

Fortviler etter henrettelse: – Det er helt forferdelig

SILJAN: Henrettelsen av Navid Afkari er fordømt verden over. Det er en svært tung opplevelse for det eksiliranske miljøet i Telemark. – Det er helt forferdelig.

Det sier Reza Matinrad til TA. Han har delt det triste budskapet på Facebook, som her er oversatt fra engelsk til norsk:

– Det er hjerteskjærende. Det er ingen grenser for grusomhetene og ondskapen fra det iranske regimet, som har henrettet verdensmesteren og den politiske aktivisten, Navid Afkari. Hva var hans forbrytelse? Han stod opp mot det brutale iranske regimet og krevde enkle borger- og menneskerettigheter. Skam dere, det iranske regimet og dets tilhengere. Han vil ikke bli glemt.

– Veldig trist

Til TA sier han:

– Det er veldig trist, jeg har prøvd å gjøre noe aktivt selv om vi er her (i Norge). Men det er veldig vanskelig å nå fram, sier Matinrad som er rystet over henrettelsen av en ung mann i sin beste alder.

Den tidligere flyktningen fra Iran er litt varsom med hva han legger ut på Facebook.

– Jeg vet at 90 prosent av vennene mine her er norske. Jeg vil ikke plage dem med alle ting, og jeg deler ikke veldig mye. Men når det skjer noe internasjonalt, så må jeg nevne det, sier han.

– Ondskapsfull handling

Henrettelsen møter motstand verden over.

– Det iranske regimets henrettelse av Navid Afkari er en ondskapsfull og grusom handling. Vi fordømmer det på det aller sterkeste, skriver USAs utenriksminister Mike Pompeo på Twitter.

Henrettelsen skal ha skjedd lørdag morgen i et fengsel i byen Shiraz.

27 år gamle Afkari var dømt for å ha drept en offentlig tjenestemann under en demonstrasjon mot iranske myndigheter i 2018. Menneskerettsorganisasjonen Amnesty International og andre av Afkaris støttespillere mener han ble torturert og presset til å avgi falsk tilståelse.

Bryteren stod også hele veien fast på at han var uskyldig dømt, og at han ble torturert for å presse fram en falsk tilståelse. Dødsstraffen ble likevel godkjent av Irans høyesterett, og dermed var håpet ute for Afkari.

USAs president Donald Trump er blant dem som har oppfordret iranske myndigheter til å la Afkari få leve.

Ble arrestert

Det er nyhetsbyrået Reuters som skriver at Navid Afkari (27) ble henrettet natt til lørdag. Han var en av flere hundre demonstranter i 2018 som demonstrerte mot den økonomiske situasjonen i Iran, da han og hans to brødre ble arrestert. Han ble i ettertid dømt for et mord som ga ham to dødsstraffer. Brødrene på sin side fikk lange fengselsstraffer, på henholdsvis 27 og 54 år.

Aktivister mente da at drapsanklagene mot 27-åringen var falske, og at det iranske regimet brukte bryteren til å statuere et eksempel. Saken fikk i ettertid stor internasjonal oppmerksomhet.

Norske myndigheter hadde også fått med seg saken, og kommenterte følgende til Nettavisen tidligere i uken.

– Vi er sterkt bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Iran og praktiseringen av dødsstraff. Vi tar dette jevnlig opp direkte med iranske myndigheter og i multilaterale fora. Norge er prinsipiell motstander av dødsstraff under enhver omstendighet. Som FNs spesialrapportør om menneskerettighetssituasjonen i Iran har påpekt i sin siste rapport, er det høye antall henrettelser i landet bekymringsfullt, skrev statssekretær i UD, Audun Halvorsen, til Nettavisen.

Organisasjonen «Iranske Politiske Fanger for Fritt Iran» (IPFFI) er forferdet etter at den angivelige henrettelsen skal ha funnet sted, og ber norske myndigheter komme på banen med en uttalelse.

– Vi vil at utenriksministeren skal komme med en sterk uttalelse og tydelig fordømme henrettelsen. Det holder ikke lenger med «myk» diplomati, sier Kamal Khoshnood i IPFFI til Nettavisen.

Ingen vitner

Det skal ikke ha vært noen vitner til stede da knivstikkingen skjedde. Men en lokal butikkeier fattet mistanke til to motorsyklister som var blitt observert et stykke unna åstedet samme kveld.

Sikkerhetsmyndighetene i Iran samlet inn mobilinformasjon fra basestasjoner i nærheten av åstedet. Basert på innhentet informasjon fra mobilbasene, gikk de til pågripelse av flere unge mennesker som skal ha vært i området i det aktuelle tidsrommet. Pågripelsen skjedde 45 dager etter knivstikkingen.

Den lokale butikkeieren kunne ikke identifisere noen av de pågrepne, men utelukket ikke at bryteren Afkari lignet litt på den ene motorsyklisten, som butikkeieren kun fikk se et glimt av fra nesen og ned – 45 dager tidligere.

World Players Association, FIFA og Global Athletes har også vist sin støtte til Afkari, skriver Dagbladet.

– Navid har blitt valgt ut, blitt torturert og dømt til døden fordi han er en kjent idrettsmann. Om man henretter idrettsutøvere må det bety at Iran mister retten til å delta i all idrett, sa Brendan Schwab, president i World Players Organisation, til Insidethegames.