Klare for ny kamp

NASJONAL INTERESSE: Disse bygningene har nasjonal interesse, sier Else Skau i Telemark fortidsminneforening og lover støtte.	
FOTO: ROAR HUSHAGEN

NASJONAL INTERESSE: Disse bygningene har nasjonal interesse, sier Else Skau i Telemark fortidsminneforening og lover støtte. FOTO: ROAR HUSHAGEN

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

BAMBLE: Lokalbefolkningen på Stathelle er igjen klare til kamp. Med fornyet støtte fra fortidsminneforeningen: – Med en gang det er snakk om reguleringsendring, så skal vi være på banen.

DEL

Det lover Else Skau i Fortidsminneforeningen i Telemark. Hun var en nyttig støttespiller sist, og blir det igjen.

Ny runde

For det ser ut som om lokalbefolkningen må gå en ny runde for å bevare de gamle bygningene på Rådhusplassen. Onsdag er det formannskapsmøte, og igjen kan det være snakk om riving av verneverdig bygg for å rydde plass til moderne bebyggelse. Rådmannen ønsker en endelig avgjørelse. Det handler om det gamle vellokalet, det gamle bedehuset og fengslet. Tre bygninger som er en del av kulturarven fra Stathelle, da det ble en storkommune i 1964.

På kort varsel strømmet det i går mange mennesker til i den gamle bebyggelsen i skyggen av Brotorvet. Over 50 skrev seg på lista til Gamle Stathelle vel. En velforening som har ligget nede, men som nå blir tatt opp.

Dag Yngland er ny leder i denne aksjonsgruppa, etter at Glenn Bråthen har trådt tilbake, men Bråthen skal fortsatt være aktiv. Ikke minst på Facebook, der gruppa «Vi som vil bevare restene av gamle Stathelle», allerede har over 500 medlemmer.

Sjette generasjon

Glenn Bråthen er sjette generasjon i sitt hus. Fred Christensen er femte generasjon og har bodd hele livet sitt på Stathelle. Han har kjempet hele veien tidligere, og er med igjen.

– Det er råttent og arrogant av kommunen å la det forfalle her, sier Christensen og påpeker at kommunen tidligere har lovt å ta kontakt med vernemyndighetene. Etter å ha vunnet fram i 2012, og i februar i år, trodde han det ikke ble nødvendig med nok en kamp.

– Jeg liker ikke å stikke meg fram, men gjør det om jeg må, sier han. Foreløpige politiske signaler tyder på at lokalbefolkningen kan bli hørt, men det krever et lokalt engasjement.

Fotoklubben Fotokameratene har gjort sitt. De har overtatt det gamle bedehuset for en krone. Her er det full rulle hver tirsdag og aktiviteter.

– Det viser at det er fullt mulig å bruke de gamle husene her, sier Bjørn Årseth.

Artikkeltags