Pence var motvillig mot Trump som derfor ba en enorm folkemengde på flere hundre tusen ta Kongressen med makt. De ropte at de ville henge Pence. Ideen var, er det blitt avslørt, at i kaoset som fulgte stormingen, ville man kunne annullere noen resultater, fra enkelte stater og Trump ble sittende. På tross av at han tapte valget ganske klart totalt, med mer enn syv millioner stemmer.
Mange av representantene fulgte opp med å stemme for å annullere noen resultater. De fikk bare ikke flertall for det.

Man skulle tro det hele var diktet opp og skrevet som et filmmanus. Vi har sett mange slike filmer opp gjennom årene. Om hvordan presidentmakten i USA blir utfordret.
Men dette var altså den sittende presidenten som sto bak.
Den avtroppende «Commander in Chief». Og hans mest betrodde menn. Og kvinner.
De som ikke ville være med på kuppet, blant annet justisminister William Barr ble skiftet ut, etter at han nektet for at det fantes bevis på valgfusk i 2020.

Fortsatt er det svært mange republikanske velgere i USA som ser ut til at de mener at dette var en ok måte å beholde makten på. Derfor er også Trump ikke avsatt som leder for det republikanske partiet. På tross av at han opplagt ikke respekterer konstitusjon og at folkets vilje skal vise seg i valg.

Og fortsatt sitter det folk i Norge, jeg får meldinger fra noen av dem jevnlig, som tror på vrøvlet. At valget ble stjålet fra Trump. De stikker hodet dypt ned i sanden – og det nytter ikke å argumentere. For det finnes ikke noe sannhet lengre – bare «min» og «din» sannhet.
Men sannheten er altså at Trump prøvde å stjele valget han tapte.

Det blir en del markeringer i USA rundt denne skammelige datoen i dag. Som i Norge er folk i USA glad i landet sitt. Og demokratiet sitt. I historien sin. En av markeringene skulle forresten være i form av en pressekonferanse Trump skulle holde i Florida i dag, der han holder hus. Men den ble avlyst. Uvisst av hvilken grunn.
Jeg kan med ganske sto sikkerhet si at det neppe er fordi Trump er kommet på bedre tanker – og er villig til å anerkjenne sitt bitre, legitime, nederlag.

Det er utrolig å se, på ganske nært hold om man følger amerikansk politikk tett, hvordan man prøver å demontere et folkestyre. Demontere et nesten 250 år gammelt demokrati.

Folk som man kunne forvente var overbeviste i sin tro på folkestyret, var – og er altså villige til å gi blaffen i alt man har stått for, fordi man lar seg forlede av en løgn. En løgn det ikke engang finnes vage indikasjoner på at har noe substans i seg.

Jeg skrev før valget i 2020, at det kunne bli borgerkrig i USA. Det er fortsatt ikke utenkelig. Selv om man får håpe og tro at statsinstitusjonene, Forsvaret og de ansvarlige ikke er villig til å ta gangster-faktene til Trump så langt.

Men ti tidligere forsvarsministre i USA, to av dem hadde vært utnevnt av Donald Trump selv, Jim Mattis og Mark Esper, skrev i et innlegg i The Washington Post, tre dager før 6. januar i fjor:
«Forsøk på å involvere militære styrker i å løse konflikter om valget vil føre oss inn i et farlig, lovløst og grunnlovsstridig landskap».

Tre pensjonerte generaler skrev en kronikk i samme avis for få dager siden:
«Vi er vettskremt ved tanken på at et kupp kan bli vellykket neste gang».

I Aftenposten kunne man i går lese:
«6. januar var et varsel om fare. Den er ikke over. Den politiske splittelsen i USA er en alvorlig trussel. Det er tanken ingen har lyst å tenke. Likevel tvinger den seg frem, ett år etter stormingen av Kongressen 6. januar i fjor: Hva skjer med verdens sterkeste militærmakt om USAs demokrati kollapser?»

Om noen skulle skrevet dette for ti år siden, ville folk bare ristet på hodet.

Folk ristet så absolutt på hodet da jeg 5. september 2015 på side tre i TA skrev at Donald Trump kunne bli president i USA. Mer enn et år før han ble det. Opptil flere USA-kjennere mente jeg var ikke bare på jordet, men på feil planet i tillegg.

Kristian Norheim fra Siljan, svært kunnskapsrik USA-kjenner, med fartstid for Frp på Stortinget, visste ikke om han skulle le eller gråte. Riste på hodet gjorde han i alle fall av min spådom.

Men Trump ble president. Og han prøvde å begå statskupp. Han klarte det bare ikke.

Ikke ved første forsøk.