Det fredelige landskapet i Fjågesund har fått en uønsket skulptur på nedsiden av FV304 om lag fem kilometer fra Kilen. Der står nemlig en utbrent lastebil som vitnesbyrd på et amatørmessig forsøk på forsikringssvindel fra forrige september.

La oss først beskrive åstedet. Om lag 150 meter nedenfor Fjågesundveien står en oppbrent bil på halv åtte. En slepekrok er skrudd fast ved fremre støtfanger. Bilen står på kanten av en stupbratt skråning. Bakre del av bilen er, som det lille bildet viser, tredd innpå et tre. Hadde det ikke vært for treet hadde bilen forsvunnet ned mot Telemarkskanalen.

– VAR IKKE TYVERI

I Bergen sitter utredningsleder i Tryg forsikring, Svein-Arne Kausland. Han og hans lokale agenter har for lengst kastet sin kunde ut av forsikringsselskapet. Forvist for evig tid.

– Vi gjør nærmere undersøkelser på alle bilbranner og tyverier av bil, sier Kausland. Vi opplever veldig sjelden at folk setter fyr på en bil med mindre den har vært brukt i et ran.

Vår lastebil ble meldt stjålet, men da forsikringsselskapet fikk se vraket skjønte de straks at det var flere dobbelthaker ved det påståtte tyveriet.

– Vi mener i alle fall at det ikke var tyveri. De tekniske undersøkelsene og samtaler vi har hatt med folk peker mot at bilen var påsatt.

MANGLET TING

I likhet med TA merket også forsikringsselskapet seg at det var en slepekrok påmontert på bilen. Tryg fastslo også at lastebilens skap var fjernet fra hengeren sammen med andre gjenstander av ymse verdi.

– Vi konstaterer at bilen har en slepekrok skrudd på. Det er ikke vanlig å kjøre med slepekroken på og vi vet at det har vært tekniske problemer med bilen, sier Kausland.

SLEPT OG DUMPET

Trolig har bilen blitt slept til Fjågesund, dumpet nedover grøfta med stupets bunn som destinasjon. Men gjerningsmannen har ikke sett skogen for bare trær. For det som skulle være en transportetappe nedover fjellsida stanset altså i et tre.

– Roten står inne i bilen. Man har ikke fått den utenfor stupet. Neste del har vært å tenne på, kan det se ut som.

– Er det bileier som har gjort dette selv?

– Våre oppgaver er ikke å gå inn på det. Bileier, eller den som disponerte bilen har blitt tatt for forsikringsbedrageri. Det har en strafferamme på i verste fall seks år. Denne saken har vi ikke anmeldt, men vi har snakket med politiet fortløpende etter at det skjedde, sier Kausland.

EN ANNENS VERK

Politiet og politiadvokat Wenche Kåsa blir imidlertid overrasket når TA forteller at det opprinnelig forelå et forsikringskrav fra bilens eier. Ut ifra hennes kjennskap har ikke politiet vært i kontakt med Tryg. Allikevel bekrefter hun at politiet etterforsker en bilbrann der man mistenker forsøk på forsikringsbedrageri. En kjenning av politiet har erkjent at han har tent på bilen.

– Ifølge de opplysningene vi har er det ikke samme person som har tent på bilen som eier den, sier Kåsa.

Ifølge politiadvokaten vil politiet gå i nærmere dialog med Tryg for å komme til bunns i forsikringssvindelsaken. Saken er fortsatt under etterforsking.