Gå til sidens hovedinnhold

Nok en bil pakkes ved Matsentralen i Vestfold og Telemark. 

Denne gangen er det frivillig Olav Haaland som skal kjøre ut mat til en av de 80 organisasjonene som Matsentralen leverer til i fylket.  

Fungerende leder i Matsentralen i Vestfold og Telemark, Bjørn Harry Måøy, ser bekymret på utviklingen. Det siste året har de hatt en økning på 25 prosent i utdeling av mat. 

I fjor delte Matsentralen ut 520 tonn - bare i Vestfold og Telemark. 

I år forbasket jeg meg over at vi ville passere 620 tonn, men nå tror jeg vi vil passere over 650 tonn. 

Bjørn Harry Måøy, fungerende leder Matsentralen Vestfold og Telemark

Frelsesarmeen i Skien er en av organisasjonene som henter mat fra Matsentralen. Der har de matutdeling annenhver fredag. 

Offiser Laila Granseth forteller om en dyster utvikling. 

Det er veldig trist. Jeg tror de har gått lenge uten å spørre om hjelp. 

Laila Granseth, offiser Frelsesarmeen Skien

De som kommer får to fulle matposer hver gang. To matposer kalles for en enhet. Posene inneholder to middager, brødmat, tre forskjellige pålegg og drikke. 

På vårsemesteret ble det delt ut ca. 60 enheter hver 14. dag. 

I høst har det økt jevnt og trutt for hver gang. 

Sist fredag delte Frelsesarmeen i Skien ut 147 enheter. Snittet så langt i høst er på litt over 100 enheter annenhver uke. 

Hva økningen kommer av, vet jeg ikke. Kanskje det er tilfeldig. Det kan også være at flere blir bevisste på tilbudet. 

Kari Lise Høgseth, administrasjonssekretær Frelsesarmeen Skien

Laila og andre frivillige deler ut mat til dem som kommer, og det er ingen tvil om at møtene etterlater sterke inntrykk. Hun tar fort til tårene når hun skal fortelle om det til TA. 

De folka som kommer har klart seg akkurat, lenge. De kommer med tårer i øynene og spør om to poser med mat. Jeg kan bare tenke meg hvordan det er å stå her i kø. 

Laila Granseth, offiser Frelsesarmeen Skien

Man blir nesten profesjonell av å stå her og ta dem imot. Men noen ganger griner jeg med dem. Man ser at de er et nervevrak når dem kommer.

Laila Granseth, offiser Frelsesarmeen Skien

Vi har ikke kapasitet til å dekke den forespørselen som er nå. Når dette her blir verre, så regner vi ikke med å få inn så mye mer, for bedriftene må jo spare det de kan de også. 

Bjørn Harry Møåy, fungerende leder Matsentralen Vestfold og Telemark

Jeg har vært tre år på Svalbard og der er det mørkt hele vinteren. Jeg tror det blir mørkere for familier her nede i vinter. 

Bjørn Harry Møåy, fungerende leder Matsentralen Vestfold og Telemark

Matsentralen har én 1,4 prosent fast stilling som er lønnet, fordelt på tre personer. Resten er frivillige, hvor de fleste er pensjonister. Også bedriftene og næringen som bidrar med mat, gjør dette gratis. 

Måøy mener at dette egentlig er statens, fylkeskommunen og kommunenes ansvar. Nå etterlyser han midler for tiden framover. 

Det burde ikke være mye å forlange. Hadde ikke disse folka fått mat, ville de til slutt endt opp på trappa hos Nav. 

Bjørn Harry Måøy, fungerende leder Matsentralen Vestfold og Telemark

Tilbake på Frelsesarmeen i Skien, lager kokk Tommy Andersen solbærsyltetøy av bær han har hentet hos Matsentralen. Dette skal komme til gode til neste ukes matutdeling. 

På Frelsesarmeen er det Tommy som står bak logistikken ved matutdelingen. I tillegg til mat fra Matsentralen, bruker Frelsesarmeen ca. halvparten av inntektene fra fjorårets julegryte til å fylle poser med mat ellers i året.  

Denne uken har Tommy bant annet sikret seg 180 pakker med kjøttdeig av storfe på tilbud hos Kiwi. 

Det er mye penger spart som kan brukes på majones, kaviar eller pasta. 

Tommy Andersen, kokk Frelsesarmeen Skien

Tommy og Laila tar en liten gjennomgang av det de har på kjøl. I tillegg til matutdeling, er det frokost for rusmisbrukere på lørdagene og andre sosiale arrangementer som skjer for barn og unge gjennom uka. 

Ved Frelsesarmeen har Laila en viktig regel. 

Vi skal møte mennesker med respekt når dem kommer hit. Når man kommer hit skal det ikke føles farlig. Vi skal være vennlige og varme. 

Laila Granseth, offiser Frelsesarmeen

Fram mot sommeren, tror Laila det vil bli delt ut opp mot 200 enheter annenhver uke ved Frelsesarmeen i Skien. 

Hun legger ikke skjul på at de er avhengig av donasjoner og bidrag til årets julegryte for at det skal gå rundt. 

Vi kan ikke slutte med å dele ut mat. Vi kan ikke si at vi ikke har penger. Vi har ikke så mye, men vi må prøve å finne midlene et sted. 

Laila Granseth, offiser Frelsesarmeen Skien

Det som både Frelsesarmeen og Matsentralen synes er urovekkende, er at det stadig er flere unge, nyetablerte i jobb som har behov for hjelp. 

Endelig har dem fått råd til å kjøpe seg sitt, så går alt opp i pris. Det er renter, matvarer, drivstoff og strøm, ting som er dyre nok fra før. 

Laila Granseth, offiser Frelsesarmeen Skien

Det er hele spekteret som kommer. Enslige, alenemødre og alenefedre, barnefamilier. Det kunne like gjerne vært deg og meg. Vi ser alt fra studenter til pensjonister. Det kan være hvem som helst. 

Laila Granseth, offiser Frelsesarmeen Skien

Dessverre frykter hun at dette bare er starten. 

Jeg tror ikke vi har nådd toppen ennå. 

Laila Granseth, offiser Frelsesarmeen Skien