Megaflisgründer Sondre Lindgren investerer enormt i solceller når han gjennom selskapet Hibernian eiendom bygger i stor skala på Langrønningen.

Nærmer seg åpning for kjempevarehuset

Solceller er allerede på plass på taket til Megaflis og Thansen, men etter hvert vil 17 000 kvadratmeter tak være fylt med solceller.

- Dette blir et kraftverk på tak, fastslår utvikler av Bamble Handelspark, Vidar Tellefsen.

Nå er det også klart at det er gjort avtale med Skagerak Energi om at energiselskapet kjøper all overskuddsproduksjon av strøm, som kan tilgodeses andre aktører på næringsområdet eller øvrig nett.

- Dette i tillegg til energibrønner med frikjøling og jordvarme reduserer energibehovet og gjør at parken kan produsere mer energi enn det den bruker, poengterer Vidar Tellefsen.

Lokalt

Det er Isola som har utviklet solcellesystemet, spesialtilpasset for flate tak, som er installert på takene på Langrønningen. Innovasjon Norge og Forskningsrådet har vært støttespillere i utviklingen av det.

De kjørte først en pilot på det på eget tak på Eidanger og etter fireårs-tid er det i ferd med å ta av.

Jørgen Young, Leder Forretnings og Produktutvikling hos Isola, kommer nettopp fra samtaler med store utbyggere med store tak, når TA får en prat med han på telefon.

- Jeg kjenner Sondre Lindgren fra før av og prosjektet på Langrønningen startet med at han sa noe sånt som "klarer du å levere et system til meg så jeg slipper å betale strømregninger på Langrønningen, så tar jeg det". Da var utfordringen gitt og vi begynte å regne på det.

- Fakta er nå at at anlegget han nå har installert vil produsere nok strøm store deler av året til å dekke behovet. I tillegg kan han selge strøm tilbake til nettet. På søndager for eksempel når butikken er stengt er dette veldig aktuelt, påpeker han.

Det var særlig resultatene fra noen strenge vintermåneder på Isolas eget anlegg som overbeviste ham, forteller Young.

- Selv med en god del snø, produseres det godt med strøm. Fordi snøsmeltinga går fort på panelene og de har hellingen de har, utdyper han.

Fra Isola fremheves også et nytt hvitt asfalt takbelegg. Det oppgis å gi økt strømproduksjon med økning på opptil 60 prosent i forhold til andre løsninger.

- Vår utviklingssjef Morten Schelver har vært ansvarlig for utviklingen av et refleksivt asfalt takbelegg. Dette produserer vi på Eidanger i Porsgrunn, forteller Young.

Den kinesiske Solcelleprodusenten av Bifacial solcellepaneler (TaleSun) har også vært med i prosjektet.

- Bifacial Panelene produserer strøm fra begge sider og det gir en stor gevinst til totalproduksjonen. Stativene er utviklet av oss selv og produseres i Norge med norskprodusert aluminium, opplyser Isola.

1,12 GWh

Bare fra taket på Megaflisbygget er det forventet en årlig strømproduksjon på over 400 000 KWh. Her er det installert totalt 698 paneler.

Legger en til panelene på Thansen, Byggmax og Elkjøp er den totale forventede årlige produksjonen på 1123200 kwh (1, 12 GWh).

- Bør vektlegges

Vidar Tellefsen, utvikler av Langrønningen og Bamble Handelspark, roser Sondre Lindgren for å være langt fremme i skoa og tenke fremtidsrettet.

I en tid der strøm og kraftdiskusjonen står høyt på dagsorden i alle fora.

- Det er moro og det er utrolig bra. Over store deler av Grenland nå er nettopp tilgang på strøm en stor utfordring, poengterer han.

Han peker videre på at næringsparken ikke tar matjord eller dyrka mark og at all infrastruktur ligger kloss inntil.

- Jeg mener offentlige myndigheter faktisk burde premiere dette. De bør også ta det med i det større bildet når de ser på Langrønningen som næringsområde, sier Tellefsen.

Det er en kjent og mye omtalt sak at Fylkeskommunens administrasjon er kritisk til handelsutviklingen på området og mener den strider med ATP Grenland. De har nylig også uttrykt seg kritisk til hotellplaner på området, med samme argumenter.

Hotellet møter motstand fra flere parter: - Vi kan ikke planlegge ut i fra gamle planer!