– Man må bruke det man har i verktøykassa. Jeg føler at jeg kan litt om skriving og har god fantasi, så da har jeg tenkt på hva jeg kan bruke det til, sier Helge Sigurd Amdal Telnes (23) om årsaken til at han valgte forfatterstudiet.

Han og medstudentene ved Universitetet i Sørøst-Norges avdeling i Bø har de to siste ukene vært stasjonert i Porsgrunn. Et av temaene de jobber med er manuskriptarbeid for teater, hvor Grenland friteater spiller ut tekstene studentene har laget.

– Det skjer noe annet på scenen enn når du har teksten på papiret. Det er kjempeartig og gir noe tilbake til den kreative prosessen, sier Telnes.

– Målet er å gi ut noe jeg har skrevet

Han har skrevet teksten «Hjarto i skrot», som utspiller seg på et gårdstun. En mann leier ut til et kunstnerpar, som er irriterte over at mannen stadig vaser rundt ute på gårdstunet. Telnes deltok selv med et par anledninger med hardingfela da Grenland friteater dramatiserte teksten hans.

– Det var bra å kunne bidra til selve stykket med hardingfela, smiler 23-åringen fra Seljord.

Framover håper han å gå god bruk for studiet han nå er i gang med.

– Målet er å gi ut noe jeg har skrevet. Det kan være at det ikke går, men da har jeg i alle fall prøvd, sier Telnes.

Nøyaktig hva han skal få utgitt er ikke helt klart ennå.

– Jeg er ganske åpen for innfall. Tidligere hadde jeg kanskje sett for meg å gi ut en diktsamling, men jeg liker også å skrive prosa, sier seljordingen.

– Godt å få andres blikk på det

Han har flere ideer som han er i gang med å skrive på og setter pris på å kunne dele noe av det med medstudentene.

– All form for forfattervirksomhet er en ensom greie, så det tilfører noe nytt å kunne dele det med klassen. Det er godt å få andres blikk på det, sier Telnes.

Forfatterstudenten setter også pris på å få se teksten i teaterform.

– Jeg har egentlig sett veldig lite teater tidligere, så å få en port inn i den verdenen har vært fint, sier 23-åringen.

I over 25 år

Samarbeidet mellom forfatterstudentene og teateret har foregått siden midten av 1990-tallet.

– En dramatiker ved universitetet jobber med dem en uke, så skriver de hver sin lille tekst som de sender til friteateret før jul. Så planlegger vi hvem som skal være skuespillere og hvem som skal ha regi, lyd og lys. Denne gangen har vi 13 scenetekster og det settes av to og en halv time for gjennomgang av hver tekst, sier Anne-Sophie Erichsen, som er kunstnerisk ansvarlig for studentene.

Underveis gjøres det justeringer og forfatterspirene bidrar aktivt til forbedringer hos medstudentene.

– Ut fra denne workshopen så håper vi at det vil komme en dramatiker en gang i framtiden, sier Erichsen.