På gården Bergen i Sauland er det alltid åpen dør for omgangskretsen – og småbruksdrømmen viser seg å være smittsom. Nå er fem-seks vennepar på leting etter et småbruk på bygda som kan passe dem.

– Alt er mye friere

– Det har nok bare blitt tydeligere for dem hvor stor frihet det gir å bo slik som dette i forhold til å bo i leilighet i byen, sier Solvor.

Hun og ektemannen Erik flyttet inn på gården i Sauland i 2019 etter å ha bodd og jobbet i Oslo i flere år. Sammen har de tvillingene Saga og Gisle på tre år og Erik har to eldre døtre fra tidligere.

– Den største forskjellen er at alt er så trangt i byen. Gateparkeringen er trang, leiligheten er trang og lagringsplassen er trang i tillegg til alle lyder og mennesker man er omgitt av hele tiden. Man må ta mye mer hensyn og passe på ungene til enhver tid i byen. Her er det bare å åpne døren og slippe dem ut. Under oppsyn her også selvfølgelig, men de kan løpe rundt som de vil, beskriver Erik.

Rett utenfor huset er et telt spent opp mellom fire trær og på vinteren kan ungene ake på jordene fra gårdstunet.

– Erik har laget til en liten plass oppi skogen her som vi stadig går tur til også – og vi får jo kommentarer på at ungene er veldig robuste og langt fremme motorisk. Det er sikkert fordi de får fysiske utfordringer i nærmiljøet hele tiden, mener Solvor.

– Bare ta sjansen

Nå har de fem-seks vennepar som alle kan tenke seg å flytte til bygda – og gjerne til Sauland eller omegn. Derfor registrerer Solvor med glede at det er flere småbruk og gårder til salgs i Notodden, Hjartdal og Tinn for tiden.

– Det er faktisk vennene våre fra andre steder i Norge som har lyst til å flytte hit, så vi håper det går i orden for dem. Faktisk til og med et par som bor på Svalbard nå, forteller Erik.

De er sikre på at vennene kommer til å trives på bygda hvor de selv opplever at det er mer samfunn enn i byen og lettere å komme i kontakt med folk.

Sist uke arrangerte de valgvake for Senterpartiet i Hjartdal og Notodden på låven.

– Det er viktig for meg å vise folk hvordan vi på bygda kan gjøre ting og at det ikke bare er råning, traktor og uføretrygd som gjelder. Telemark er et fantastisk sted å bo. Det kan sikkert være skummelt å bryte opp i byen med jobber og alt for å flytte til bygda og starte på nytt. Det var det for oss også, men vår oppfordring er: – Ta sjansen, det er lettere enn man tror, sier bygdeambassadøren Solvor.

Solvor har flyttet hjem og Erik åpner klinikk i Sauland