Elektrikeren er på plass, paller med tomme ølflasker er på lager og den nye flaskemaskinen står klar. I neste uke kommer installatørene fra Italia. Når alt er på stell vil maskinen kunne vaske, fylle, sette kork på og etikettene 450 flasker i timen. Et stort skritt videre for mikrobryggeriet, som hittil har produsert øl på fat og kun har tappet øl manuelt i tolitersflasker – såkalte growlere.

TRADISJONSFARGER

Den nye maskinen tapper øl i halvlitersflasker. Nye flasker kreves også nye etiketter. Så langt har man mottatt 15 000, og designet er ikke overlatt til tilfeldighetene.

– Vi har tatt utgangspunkt i pakkelappene for eplekassene som ble brukt her i distriktet før. Kassene ble klassifisert med lapper i ulike farger, sier Ingeborg Lindheim, og viser fram de gamle lappene.

De nye øl-etikettene er gjenskapt med font og farge fra pakkelappene. I tillegg er etikettene dekorert med bilder av tidligere generasjoner av Lindheim slekta, som dreiv stort fruktpakkeri på gården.

– Bildene er litt tilfeldig utvalgt og har forhåpentligvis en humoristisk effekt. Du har for eksempel et bilde av bestefar på hesteryggen, sier Ingeborg.

KLAR FOR POLET

I fjor produserte man 50 000 liter øl.

I år er målet det dobbelte. I starten skal man tappe seks forskjellige ølsorter på flaske. To av dem kommer for salg i gårdsbutikken i andre halvdel av februar, resten skal gå ut til hotell, restauranter og kafeer, og jammen skal ølkompaniet få prøvd seg på Vinmonopolet også.

– Vi har en belgisk saison som havner i Vinmonopolets bestillingsutvalg i mars, det vil si at den er i Vinmonopolets lager og kan bestilles inn fra og hos de enkelte vinmonopolutsalgene i landet. I forrige uke kom det fram at landbruksministeren vil åpne for såkalt nisjesalg av sterksider og mjød direkte fra norske gårdsbruk. Ølkompaniet faller ikke inn under denne ordningen, i og med at ølen inneholder malt.

I VERDENSKLASSE

Onsdag ble Lindheim ølkompani kåret til det femte beste nye ølbryggeriet i verden av nettstedet Ratebeer. I fjor ble det startet opp 3800 bryggerier i verden.

– Vi fikk plutselig en melding fra en kollega som gratulerte oss. Vi skjønte det ikke helt, sier Ingeborg som er strålende fornøyd med dommen.

I Ratebeers begrunnelse står det blant annet at Lindheim ølkompani er "the new star on the Norwegian beer scene, exploding out of nowhere in late 2013".

 – Jeg tror det har med totalkonseptet å gjøre. At vi driver på måten vi driver på, med spontanlagring og lagring på eikefat. I tillegg framhever de samarbeidet med andre bryggerier. Det har nok hatt litt å si.