Gå til sidens hovedinnhold

Historisk seljakt

Artikkelen er over 6 år gammel

KRAGERØ: Denne uken ble den første seljakta på flere år i Telemark avsluttet. Da ble den siste steinkobben av en kvote på ti dyr felt. – Kjøttet er magert med kraftig viltsmak, forteller seljeger Snorre Øien (47) i Kragerø.

Sammen med kameraten Knut Erik Bergum (41) har Øien deltatt på årets seljakt i Telemark, som startet 2. januar. De to felte hver sin steinkobbe i løpet av en halvtime under deres første seljakttur i begynnelsen av januar, et sted i nærheten av Jomfrulandsrenna.

– Selene skytes helst mens de ligger i sjøen. Det er vanskelig å komme nærme nok når de ligger på skjæra. De er mer skvetne på land, enn når de ligger i sjøen. Det er dessuten altfor ustabilt å skyte fra båt, forteller Øien.

UTFORDRENDE

– Seljakt er utfordrende, blant annet fordi «blinken» er forholdsvis liten. Man må treffe dem i hodet, som ofte dupper opp og ned av vannet. Dessuten må man ta hensyn til hva som finnes i bakgrunnen av dyret, sier Øien.

Selene som Øien og Bergum felte var trolig godt voksne dyr. Øien anslår at de veide mellom 70 og 80 kilo hver.

– Begge selene vi felte fløt heldigvis i sjøen etter at de ble skutt. Det er om å gjøre å komme seg kjapt ut med båt, for å fatt i dem før de synker. De er tunge å dra opp i båt fra sjøen, forteller Øien.

– Det er i hovedsak kun ytrefiletene som er brukbar som mat. De er magre, med mye viltsmak, men helt uten transmak. Jeg har brukt kjøttet til gryteretter.

Både han og Bergum er ivrige jegere innen flere typer jakt. De to er blant annet ofte på sjøfugljakt.

– Blir det selkvote neste år også, så regner jeg med at vi prøver oss igjen, sier Øien.

25 DELTOK I JAKTA

Ifølge Ole Bjørn Bårnes i Telemark fylkeskommune var det 25 jegere som deltok i årets seljakt i Telemark.

– Det er lenge siden det sist var seljakt her, og interessen har vært stor for å delta. De fleste jegerne som fikk fellingstillatelse av oss kom fra Telemark, men også noen jegere fra andre steder har deltatt, sier Bårnes.

– Seljakta har fungert veldig godt. Jeg har inntrykk av at jegerne som deltok har vært flinke og seriøse. Vi har ikke mottatt noen negative henvendelser i forbindelse med jakta.

Det ble opprettet en meldingstjeneste for jegerne som skulle delta i seljakta, for å forhindre at det ble skutt flere dyr enn den fastsatte kvoten.

Jegerne meldte fra via SMS før de dro ut på jakt, og på fylkeskommunens hjemmeside ble det gitt oppdatert informasjon om hvor mange dyr det var igjen av kvoten. Felte dyr ble innrapportert umiddelbart.

– Hoveddelen av de felte steinkobbene ble skutt i Kragerøskjærgården, forteller Bårnes.

– Om det blir kvote neste år, er det for tidlig å si noe om nå. Det er sentrale myndigheter som avgjør dette ut fra størrelsen på bestanden.

TELTE MANGE SELER

Det var etter at Havforskningsinstituttet sist høst gjennomførte en seltelling langs Telemark- og Vestfoldkysten, at Fiskeridirektoratet åpnet for seljakt i de to fylkene i år.

I Telemark ble bestanden av steinkobbe oppjustert fra 45 til 148 dyr. Det ble telt flest seler i området rundt Stråholmen og Jomfruland. I Vestfold var økningen enda større, fra sju til 183 dyr. Telemark ble tildelt en kvote på 10 dyr, mens kvoten i Vestfold ble på 15 seler.

Ole Bjørn Bårnes opplyser at også kvoten i Vestfold nå er fylt.