– Drukner i nye fiskeregler

REKRUTTERING: Både fiskerlagsleder Roy Kristensen og varaordfører Henriette Fluer Vikre i Kragerø er bekymret for rekrutteringen til fiskeryrket i Telemark.

REKRUTTERING: Både fiskerlagsleder Roy Kristensen og varaordfører Henriette Fluer Vikre i Kragerø er bekymret for rekrutteringen til fiskeryrket i Telemark.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

KRAGERØ: Fiskerlagsleder Roy Kristensen frykter at stadig nye og kostbare regler vil hindre rekruttering til fiskeryrket.

DEL

– Isolert sett er hver enkelt av de nye kravene sikkert fornuftig. Men i sum synes jeg det blir altfor mange detaljerte regler, som fort stopper all rekruttering av yngre mennesker til yrket, sier lederen i Telemark fiskerlag, Roy Kristensen fra Valle.

Forgubbing

I løpet av de siste 30 årene har antallet fiskere i Telemark blitt mer enn halvert.

Ved utgangen av fjoråret var det bare 42 telemarkinger igjen som har fiske som hovedyrke.

– I dag finnes det knapt en fisker under 40 år i Telemark, sier Kristensen.

Telemark fiskerflåte består kun av mindre båter, som i all hovedsak er enmannsbetjent.

Tilpasset de store

– De fleste av oss er alene om bord i små fiskebåter. Men vi rammes av regler, både når det gjelder selve fisket og for båtene, som er tilpasset de store fiskefartøyene, sier Kristensen.

Økt minstemål på reker, krav om elektronisk fangstbok og strengere krav til dokumentasjon av fartøyenes sjødyktighet, er blant endringene som Kristensen mener rammer flåten av kystfiskere hardt.

– Fiskebåten min har jeg brukt siden 1986, men nå må jeg plutselig framskaffe detaljerte tegninger av den og gjennomføre krengeprøve. Jeg har måttet bytte redningsflåte, fordi den jeg hadde ikke lenger oppfylte kravene. Det har også kommet krav om at alle fiskebåtene skal ha fartøyinstruks. Hva skal jeg med det, som er alene om bord, spør Kristensen.

– Jeg forstår godt at både Sjøfartsdirektoratet og Fiskeridirektoratet ønsker at fiskeflåten har ting i orden, og at det skal være kontrollerbart det vi holder på med. Men når alt dette, og mer til, kommer omtrent samtidig – så blir det spesielt kostbart både i tid og penger for oss som driver på egen hånd. Forsvinner kystflåten, så forsvinner også de to fiskemottakene vi har her i Telemark, sier Kristensen.

– Truer vår identitet

Varaordfører Henriette Fluer Vikre (Frp) frykter at en viktig del av kystkommunenes identitet vil forsvinne, dersom kravene til kystflåten blir så omfattende at ingen unge tør å satse på fiskeryrket.

– Jeg synes det er viktig å lytte til dem som faktisk står midt oppi dette. Jeg vil formidle bekymringene deres videre i det politiske systemet, lover hun.

– Noen må fortelle byråkratene at det må tas noen andre grep i forhold til de minste fiskebåtene, sier Fluer Vikre.

Godt rekefiske

Men alt er ikke helsvart for fiskerne langs Telemarkskysten. De fleste av dem driver med tråling etter reker, og i år har fangstene vært gode.

– I fjor kjempet vi for å oppnå 10 kilo reker per time tråling. I det siste har de beste fangstene ligget opp mot 30 kilo timen, forteller Roy Kristensen.

– Arbeidsdagen min starter gjerne i halv firetiden på morgenen. Etter cirka fire timers tråling, og levering i Kragerø, er jeg hjemme i Valle i 14-tiden.

Artikkeltags